Recept za originalne vašarske tortilje: Slasno testo koje mami i mirisom i ukusom
Skoro sve kuhinje sveta imaju svoju verziju tankog hleba koji se priprema brzo i može se jesti i sa slatkim i sa slanim dodacima. Langite, tortilje, naan, pita hleb su samo neki od njihovih varijanti i naziva.
Tortilje su jedna od najpopularnijih verzija tankog testa i u marketima se može pronaći u bezbroj varijanti i veličina.
A, da li se sećate onih vašarskih koje se puše i pored roštilja čekaju svoj red da budu smazane? One su, istini za volju, nešto deblje, ali i neuporedivo meške i ukusnije od varijanti "iz kese".
Donosimo vam recept za upravo takve, mekane, mirisne i ukusne, one koje sećaju na neke prošle dane.
Sastojci:
- 500 gr belog brašna
- 2 kašičice soli
- 1/2 kašičice šećera
- 250 ml mlake vode
- 1 kašičica suvog kvasca
- 3 kašike ulja
Priprema:
U mlaku vodu stavite kvasac i šećer, pa ostavite nekoliko minuta da kvasac zapeni. Dodajte potom so i polovinu brašna, pa varjačom zamesite glatko testo bez grudvica.
Ostavite sa strane da odstoji oko sat vremena i da se testo udvostruči. Potom dodajte ostatak brašna i zamesite testo. Napravite kuglu od testa, stavite u nauljenu posudu i prelijte sa tri kašike ulja. Testo ponovo ostavite da odmara oko 15 minuta.
Potom ga podelite na jednake delove i svaki razvucite oklagijom na debiljinu od oko 0,5 cm.
Pecite tortilje na suvom tiganju, zagrejanom na srednjoj temepraturi, po par minuta sa obe strane.
Gotove tortilje slažite u čistu krpu i vruće ih odmah umotajte kako bi ostale mekane. Služite tople ili hladne uz dodatke po želji.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
ime
u mom selu se to zove pitara
Podelite komentar
tea
prazna pitara kao prazan burek.
Podelite komentar