Recept za originalne vašarske tortilje: Slasno testo koje mami i mirisom i ukusom

   ≫ 
  • 3
Domaće tortilje, hleb, pita Foto: Shutterstock

Skoro sve kuhinje sveta imaju svoju verziju tankog hleba koji se priprema brzo i može se jesti i sa slatkim i sa slanim dodacima. Langite, tortilje, naan, pita hleb su samo neki od njihovih varijanti i naziva.

Tortilje su jedna od najpopularnijih verzija tankog testa i u marketima se može pronaći u bezbroj varijanti i veličina.

A, da li se sećate onih vašarskih koje se puše i pored roštilja čekaju svoj red da budu smazane? One su, istini za volju, nešto deblje, ali i neuporedivo meške i ukusnije od varijanti "iz kese".

Donosimo vam recept za upravo takve, mekane, mirisne i ukusne, one koje sećaju na neke prošle dane.

Sastojci:

  • 500 gr belog brašna
  • 2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice šećera
  • 250 ml mlake vode
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 3 kašike ulja

Priprema: 

U mlaku vodu stavite kvasac i šećer, pa ostavite nekoliko minuta da kvasac zapeni. Dodajte potom so i polovinu brašna, pa varjačom zamesite glatko testo bez grudvica.

Ostavite sa strane da odstoji oko sat vremena i da se testo udvostruči. Potom dodajte ostatak brašna i zamesite testo. Napravite kuglu od testa, stavite u nauljenu posudu i prelijte sa tri kašike ulja. Testo ponovo ostavite da odmara oko 15 minuta.

Potom ga podelite na jednake delove i svaki razvucite oklagijom na debiljinu od oko 0,5 cm.

Pecite tortilje na suvom tiganju, zagrejanom na srednjoj temepraturi, po par minuta sa obe strane.

Gotove tortilje slažite u čistu krpu i vruće ih odmah umotajte kako bi ostale mekane. Služite tople ili hladne uz dodatke po želji.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • ime

    30. oktobar 2021. | 09:39

    u mom selu se to zove pitara

    Podelite komentar

  • tea

    30. oktobar 2021. | 15:22

    prazna pitara kao prazan burek.

    Podelite komentar