Bakin recept za grilijaš štangle: Kolač bez koga se ne može zamisliti srpska slava

   ≫ 
  • 0
grilijas stangle oblanda kolaci Foto: Weyo/Alamy/Profimedia

Ušli smo u period slava, a kolač bez koga se ne možete zamisliti svečana trpeza jesu grilijaš štangle. Mnoge domaćice ih spremaju na razne načine i u posnoj i u mrsnoj verziji, a mi vam donosimo tradicionalni recept po kome su ih decenijama za svetkovine pravile naše bake.

Sastojci:

  • 10 žumanaca
  • 700 gr šećera
  • 400 gr seckanih oraha
  • 300 gr putera ili margarina
  • 2 lista velike oblande
  • 100 grama čokolade za kuvanje

Priprema:

Šećer otopiti u suvoj šerpi na laganoj vatri. Potrebno je mešati, da se ne stvore grudvice. Kada je šećer karamelizovan, izlijte ga u nauljen pleh i ostavite da se ohladi i stegne. Potom ga istucajte na sitne deliće. Možete da ga isitnite čekićem za meso, ali i ako ga prebacite u kesu pa staklenom flašom ili oklagijom prelazite preko kese.

Žumanca i šećer umutite, pa kuvajte na pari , uz stalno mešanje dok se ne zgusnu. Sklonite sa vatre, prohladite, pa umešajte puter i sjedinite. Na kraju, u ohlađen krem dodajte seckane orahe i istucani karamel šećer. Ovim filom filujete oblande, koje bi trebalo dobro da pritisnete i ostavite na hladnom preko noći da se stegnu.

Ukoliko želite kolač možete preliti i rastopljenom čokoladom. Sutradan isecite oblandu na štanglice i poslužite.

Prijatno!

Video: Brzo, slasno, efikasno: Kolačići od banane i kokosa, osvojiće sve ljubitelje zdravog života

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti