• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mantije od gotovih kora: Recept za čuveni specijalitet koji možete da napravite sami

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Većina zazire od pripreme ovog slasnog jela, međutim to više ne mora biti slučaj

  • 0
Mantije Foto: Shutterstock

Slasne mantije većina ljudi obožava da jede, ali samo vešte domaćice znaju da ih pripreme. Ključ je u tankim, vučenim, domaćim korama, za koje je definitivno potrebno umeće, ali i iskustvo. Zato većina zazire od pripreme ovog jela, međutim to više ne mora biti slučaj.

Isti rezultat možete dobiti i ako upotrebite kupovne, tanke kore za pite. Probajte i njihov ukus će vas oduševiti.

Sastojci:

  • 500 gr tankih kora
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 600 ml mlakog mleka
  • 150 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice šećera
  • 8 kašika brašna

za fil:

  • 500 gr mlevenog junećeg mesa
  • 2 srednje glavice crvenog luka
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 50 ml ulja

dodatak za mantije:

  • 180 gr kisele pavlake (1 čaša)
  • 3 manja čena belog luka

Priprema:

Luk sitno iseckajte, pa ga prodinstajte na ulju i malo vode. Kada postane staklast, dodajte mleveno meso i začine, pa upržite fil. Kada je gotov ostavite ga sa strane da se prohladi.

U mlako mleko sipajte kvasac, šećer, so, brašno i ulje, pa umutite sve u glatki fil bez grudvica. Ostavite da smesa zapeni oko 15 minuta. Odvojite četiri kašike fila sa strane za premazivanje mantija pre pečenja.

Jednu koru premažite sa četiri kašike fila od mleka i brašna, odozgo stavite drugu koru i ponovite postupak.

Kore presecite na četiri jednaka kvadrata. Na svaki kvadrat sipajte po kašiku fila od mesa, pa ivice preklopite ka sredini, kako fil ne bi ispao.

Mantije savijajte dok imate materijala.

Smotuljke od kora, stavite u podmazan pleh i premažite ih odvojenim filom od mleka i brašna.

Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite ih oko 40 minuta.

Pavlaku razmutite i dodajte izgnječeni beli luk, pa je poslužite uz gotove mantije.

Prijatno!

Video: Bećarac ili sataraš? Ubacite malo kozijeg sira, rešite dilemu i napravite fuziju ukusa u tanjiru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti