![Pita sa piletinom i sirom Pita sa piletinom i sirom](https://xdn.tf.rs/2021/11/06/pita-460x0.jpg?ver=529981)
Pite su možda i jedno od omiljenih brzih jela na našim prostorima. Varijacije su razne, a jednako se prave i one sa slanim i slatkim nadevima.
Međutim, ona koja se ne sprema toliko često je pita sa pilećim mesom, ali svako ko je bar jednom probao nije ostao ravnodušan.
Zato vam donosimo recept za ukusnu pitu sa piletinom i kremastim filom koja će oduševiti i najveće izbirljivce.
Sastojci:
- 500 gr pilećeg belog mesa
- 500 gr kora za pitu
- 1 glavica crnog luka
- 150 ml pavlake za kuvanje
- 1 čaša kisele pavlake
- so, biber
- začini po ukusu
- 50 ml ulja
Priprema:
Luk sitno iseckajte, pa ga na ulju i malo vode izdinstajte. Kada postane staklast, dodajte piletinu isečenu na kockice i začinite po ukusu.
Pržite sve zajedno, dok piletina ne bude skroz pržena, pa je ostavite sa strane da se prohladi.
U odvojenoj posudi izmešajte pavlaku za kuvanje i kiselu pavlaku, pa začinite po ukusu, ako za to ima potrebe.
Kore podelite na dva jednaka dela, pa odmah jednu ostavite za kraj slaganja pite.
Okrugli pleh podmažite, stavite jednu koru preko cele površine, premažite sa malo ulja, pa stavite još jednu koru.
Treću koru nagužvajte, pa je prelijte sa nekoliko kašika fila od pavlake.
Tako uradite sa prvom polovinom kora, a onda sipajte svu piletinu, pa nastavite da ređate kore do kraja, vodeći računa da između svake ima nekoliko kašika fila od pavlake.
Pitu ušuškajte poslednjom korom koju ste na početku odvojili i premažite ostatkom fila ili uljem.
Rernu zagrejte na 200 stepeni, pa pecite pitu oko 30 minuta, ili dok ne porumeni.
Pitu isecite na parčad željene veličine, pa je poslužite toplu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.