Baklava sa orasima, od gotovih kora: Starinski recept za najsočniju poslasticu

Kad se uželimo nečeg slatkog, izbor najčešće pada na baklave ili tulumbe, jer su prelivene sirupom i posle samo nekoliko zalogaja mogu da utaže želju za šećerom. Ovi kolači koji su nekada krasili izloge poslastičarnica nepravedno su pali u zaborav, a na njihovo mesto su došle kremaste poslastice, kolači i torte za čiju je pripremu potrebno mnogo vremena.
Ako ste se uželeli proverenih starinskih kolača, napravite baklavu od gotovih kora, sa orasima, prelivenu slatkim sirupom.
Sastojci:
- 500 gr tankih kora za pitu
- 400 gr šećera
- 300 gr oraha
- 100 ml ulja
- dve kesice vanilin šećera
- 1 limun
Priprema:
Sameljite orahe, a tepsiju premažite uljem. Na dno tepsije stavite dve kore, poprskajte ih uljem, sipajte malo mlevenih oraha, pa stavite novu koru koju ćete takođe poprskati uljem. Ređajte tako kore poprskane uljem i mlevene orahe dokle god ih sve ne utrošite.
Poslednje dve kore samo poprskajte uljem, pa isecite baklavu oštrim nožem i stavite da se peče na 180 stepeni dok ne porumeni.

Kad se baklava ispeče i prohladi, spremite sirup. U šerpu sipajte šećer, vanilin šećer i oko 300 mililitara vode, pa kuvajte dok ne proključa.
Potom u sirup sipajte sok od jednog limuna, ostavite još malo da zapeni na ringli, pa tako vrelim sirupom zalijte baklavu i ostavite da odstoji nekoliko sati.
Prijatno!
Video: Potreban je samo minut za preukusan početak dana
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Najtačniji horoskop za april Aleksandre Bjeljac
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
...
Njamiiii...
Podelite komentar
Саша
Дај ги овамо,ммммм!
Podelite komentar