• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neodoljivi kolač od limuna: Mekani slatkiš za koji će vam svi tražiti recept

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aromatična poslastica koja se brzo pravi, a još brže nestaje

  • 0
Kolač od limuna Foto: Shutterstock

Limun u kolačima je veoma čest sastojak, ali je ljubiteljima ovog citrusa nedovoljan samo kao dodatak. On dodaje osvežavajuću notu, ali i posebnu aromu slatkišima i neizostavan je u mnogim receptima, poput onih za krofne ili milibrote.

Međutim, ovo je kolač napravljen u potpunosti od limuna i obožavaće ga čak i oni koji nisu ljubitelji citrusnih aroma u slatkišima.

Sastojci: 

  • 150 gr brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 200 ml jogurta
  • 200 gr šećera
  • 3 jaja
  • 120 ml ulja
  • sok i korica 2 limuna
  • 1 kašičica arome vanile ili 1 vanilin šećer
  • 1 limun za dekoraciju (po izboru)
  • par listića sveže nane za dekoraciju (po izboru)

za glazuru: 

  • 130 gr šećera u prahu
  • 2-3 kašike limunovog soka

Piprema: 

Prašak za pecivo, brašno i so izmešajte. U odvojenoj posudi penasto umutite jaja sa šećerom. Dodajte jogurt, ulje i mešavinu od brašna, pa sve žicom sjedinite u homogenu smesu bez grudvica.

Potom dodajte sok i rendanu koricu dva limuna, aromu vanile (vanilin šećer), pa sve ponovo izmešajte.

Rernu zagrejte na 200 stepeni, pleh podmažite uljem i posopite brašnom, pa izlijte smesu za kolač. Pecite ga oko 30 minuta, dok ivice blago ne porumene.

Šećer u prahu izmešajte sa limunovim sokom, tako da glazura bude glatka, dovoljno retka da biste mogli da je nanesete, ali i dovoljno gusta da se ne razliva previše.

Kada je kolač gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite desetak minuta na sobnoj temepraturi, pa potom nanesite glazuru od šećera i limuna.

Ostavite ga da se u potpunosti ohladi na sobnoj temepraturi, a glazura prosuši, pa ga premestite u frižider i tamo čuvajte do posluživanja.

Ohlađeni slatkiš isecite na kocke željene veličine, pa ga ukrasite kolutovima limuna i listićima nane.

Prijatno!

Video: Tajni sastojak za savršen krompir pire: Recept koji će svi obožavati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti