Najlepša karamel torta sa čokoladom i orasima: Svaki zalogaj je čisto uživanje
Kad dođu hladniji dani i sezona slava u Srbiji, mnoge domaćice su u dilemi kojom poslasticom bi mogle da obraduju goste.
Ukoliko ste ljubitelj starinskih torti sa orasima i čokoladom, neka vaš izbor bude karamel torta. Izdašna je, slatka i vraća u vreme kada na slavskoj trpezi nije bilo obilje hrane, ali se ono što je ponuđeno gostima pamti po vrhunskom ukusu.
Sastojci:
- 12 jaja
- 24 kašike šećera
- 3 kašike prezli
- 210 gr mlevenih oraha
- 3 kašike kakao praha
- kesica praška za pecivo
- 200 gr lešnik karamela
- 230 ml mleka
- 3 kašike gustina
- 200 gr čokolade za kuvanje
- 250 grama margarina ili putera
Priprema:
Umutite četiri belanca, dodajte četiri kašike šećera i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Potom dodajte kašiku prezli, jednu kašiku kakao praha, trećinu kesice praška za pecivo i 70 grama mlevenih oraha.
Namažite okrugli pleh, pospite ga brašnom, pa sipajte smesu i pecite na 180 stepeni dok kora ne počne da se odvaja od ivica pleha.
Na isti način napravite još dve kore.
Potom pripremite preliv. U šerpicu sipajte dve kašike mleka, dodajte karamele i rastopite na tihoj vatri. Vreli preliv sipajte preko svake kore.
Umutite 12 žumanaca sa 12 kašika šećera i tri kašike gustina, pa dodajte izlomljenu čokoladu i 200 mililitara mleka, i kuvajte na pari. Kad se fil zgusne, skinite posudu sa ringle i ostavite da se fil ohladi.
U ohlađen fil dodajte 250 izmiksanog putera ili margarina (ili pola - pola). Nanesite fil preko sve tri kore i ostavite tortu da odstoji preko noći.
Prijatno!
Video: Novogodišnja lagana torta za 10 minuta maksimalno
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.