Recept za svinjski file sa povrćem: Sočan i ukusan, topi se u ustima

   ≫ 
  • 0
meso Foto: Pixabay

Ukoiko vam je stalo da napravite jelo koje je pravi specijalitet i kome će se svi diviti, donosimo vam recept za svinjski file sa povrćem.

Ono što mu daje posebnu čar je crno vino kao dodatak, ali i mešavina začina. Sočan, mek i ukusan, ovako spremljen file oduševiće vaše ukućane, a prigodan je obrok i za neku svečanu večeru ili ručak.

Sastojci: 

  • 2 svinjska filea, svaki oko pola kilograma težine
  • maslinovo ulje
  • 1/4 šolje braon šećera
  • 1 kašika crnog bibera
  • 1 kašika soli
  • 1 1/2 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica crnog luka u prahu
  • 1 kašičica crvene mlevene paprike
  • 1 kašičica mlevenog kim
  • malo prepečenog susama po želji 
  • 800 gr mešanog povrća ( brokoli, karfiol, šargarepa) 
  • 1/2 kašike putera

Za sos od crnog vina potrebno je:

  • 1 1/2 šolja suvog crnog vina
  • 1 kašičica crnog luka u prahu
  • 1 lovorov list
  • malo belog luka u prahu
  • 2 kašike putera

Priprema:

Premažite oba filea maslinovim uljem i pomešajte začine u jednu posudu. Ravnomerno utrljajte prvo senf u  meso, a onda začinsku mešavinu (crvenu papriku, kim, beli i crni luk u prahu, braon šećer) i ostavite da odstoji sat-dva u poklopljenoj staklenoj posudi na hladnom.

Posudu premažite sa 1/2 kašike putera, pa u nju stavite pripremljen file. Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa ubacite file i smanjite temperaturu na 180. Pecite meso na laganoj temeperaturi sat do sat i po vremena.

Napravite sos tako što ćete sipati crno vino u šerpu i pustiti da polako proključa. Zatim smanjite toplotu na srednju jačinu. Ostavite vino da se krčka dok se količina ne smanji na jednu šolju. Dodajte crni luk, lovorov list i beli luk u prahu. Nastavite sa kuvanjem na laganoj vatri još desetak minuta i polako umešajte puter.

Povrće obarite u slanoj vodi i procedite ga.

Isecite file, složite na poslužavnik, pa ga prelijte sosom. Po želji pospite sa malo prepečenog susama po vrhu. Uz to servirajte bareno povrće.

Prijatno! 

Video: Ogladnećete u sekundi kada vidite ovaj ukusni specijalitet koji sprema srpska kuvarica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti