U vreme posta mnogim domaćicama je najveća dilema kako napraviti nešto slatko, a ukusno i sočno čime će obradovati ukućane. Jedan od mnogima omiljenih slatkiša je medeno srce, a mi vam donosimo recept za posnu varijantu ovog kolača, koji ćete u danima pred nama napraviti za tili čas.
Ono što je najjednostavnije sve sastojke merite šoljom iste veličine. Bez mnogo muke domaćica, ukućani će se zasladiti ovom lepom, posnom poslasticom.
Sastojci:
- 2 šolje brašna
- 1 šolja šećera
- 1 šolja kisele vode
- 1 šolja pekmeza od kajsije
- 2 kašičice sode bikarbone
- 2 kašičice cimeta
- 1 kašika kakoa
Premaz:
- 8 kašika pekmeza od kajsije
Glazura:
- 100 gr čokolade
- 4 kašike ulja
Priprema:
Pomešajte brašno, šećer, cimet i kako. Posebno pomešajte kiselu vodu i pekmez i mešajte dok se ne rastope.
Dodajte sodu bikarbonu, pa ovo umešajte u suve sastojke.
Dobro umutite, pa pola smese sipajte u pleh obložen ili pouljen i posut brašnom.
Masa bi trebalo da je ređa, da je lako sipate.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se ne uhvati korica, otprilike 15 minuta.
Izvadite, pa premažite pekmezom.
Džem bi trebalo da je mekan kako bi se lako mazao.
Ako nije, dodajte par kašika vruće vode i dobro izmešajte. Pošto to uradite prelijte ostatkom smese, ali tako da ona polaku curi i svuda šarajte.
Vratite da se peče. Pecite 15 minuta, a čačkalicom možete da proverite da li je pečeno i to tako što ćete je ubosti samo u gornji deo, jer ako ubodete dublje zahvatićete deo sa pekmezom.
Kolač ne bi trebalo dugo peći, jer treba da ostane sočan, vazdušast i mekan.
Pečen kolač prelite otopljenom čokoladom sa uljem. Ostavite da se ohladi, isecite na kocke i poslužite.
Prijatno!
Video: Brzo, lako, jeftino: Za ovaj recept vam trebaju tost, čokolada i tiganj, a ukus je neprocenjiv
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Mirjana Jankovic
Njam njam
Podelite komentar