
Iako ih često nazivaju sirotinjskom hranom, što su, zapravo, nekada i bili, uštipci su jelo kome skoro niko ne može da odoli.
Nekada su bake ukućanima obrok spremale samo od onoga što su imale - brašno, voda, ulje, so i napravi se doručak očas posla.
I baš kao i tad, tako i sad, uštipke vole i veliki i mali, a mi vam donosimo recept za hercegovačke uštipke koji su poznati po tome što se u njih dodaje rakija.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- 250 ml mlake vode
- 2 kašike rakije od loze
- ulje za prženje
- 1/2 kašičice šećera
Priprema:
U duboku posudu dodajte brašno, so, rakiju, šećer i mlaku vodu, pa zamestite testo.
Znaćete da je smesa dobra kada testo lagano klizi sa kašičice.
U tiganj sipajte ulje, a kada se zagreje kutlačom vadite testo i sipajte u tiganj praveći duguljaste oblike.
Pržite ih s obe strane dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Gotove uštipke spuštajte na papirni ubrus, kako bi se ocedili od viška masnoće.
Služite ih tople, najlepše uz pršutu i kiselo mleko, a ukoliko postite mažite ih džemom.
Prijatno!
Video: Uštipci od krompira: Teleport mašina do detinjstva
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Paulina Manov o premijeri predstave "Tvoje tajno oružje protiv neukrotivog celulita"
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
XX
Od cega ce da naraste?
Podelite komentar