• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Recept za starinsku mađaricu: Kolač koji miriše na detinjstvo i topi se u ustima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poreklo ovog kolača nema veze sa našim severnim susedima, veruje se da su ga kreirale srpske domaćice po uzoru na doboš tortu i žarbo pitu

  • 0
mađarica kolač Foto: Shutterstock

Ako ste mislili da ovaj kolač ima veze sa našim severnim susedima, prevarili ste se - nema veze sa Mađarskom. Mađarica je tradicionalni, starinski srpski kolač, a kako je dobila ime ostalo je nepoznato. Izgledom podseća na doboš tortu, čiji je tvorac Jozef Doboš i žarbo kocke, čiji recept je kerirao  Francuz Emil Gerbeaud.

Veruje se da su recept za Mađaricu po uzoru na ove poslastice kreirale srpske domaćice.

Ovaj čokoladni, ukusan kolač kroz generacije je bio ukras svečanih trpaza. Donosimo vam recept po kome su ga pravile naše bake. One su umesto kisele pavlake stavljale domaće kiselo mleko, koje su same spremale.

Sastojci:

Za kore:

  • 600 g brašna
  • 100 gr svinjske masti
  • 200 gr šećera
  • prstohvat soli
  • kašićica sode bikarbone
  • 2 jaja
  • 1 čaša kisele pavlake

Fil:

  • 1 l hladnog mleka
  • 400 g šećera
  • 50 g kakaa u prahu
  • 100 g brašna

Glazura:

  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 4 kašike ulja

Priprema:

Rernu zagrejte na 180°C. Pripremite jedan ili još bolje dva velika pleha za pečenje i nekoliko papira za pečenje.

Mast utrljajte u brašno. Dodajte sve suve sastojke i promešajte.

Umutite jaja pa dodajte sastojcima, dodajte i pavlaku. Smesa treba da bude masna i teška ali takva da možete da je razvaljate i da se ne raspada.

Kako bi sve kore bile jednake veličine, zamestite testo, a potom razrežite na šest jednakih komada. Pobrašnite papir za pečenje, testo i oklagiju i razvijte koru u pravougaonik debljine oko 2 milimetra. Dok radite, proveravajte da li se testo zalepilo za papir, pospite brašnom i testo i papir i oklagiju da vam se kore ne pokidaju.

Papir sa korom pažljivo premestite na poleđinu pleha za pečenje, stavite u rernu i pecite. Zavisno od rerne, trebaće vam oko pet do osam minuta. Kore ne smeju da potamne zato ih stalno proveravajte, bez obzira na vreme pečenja. Pečene kore slažite jednu na drugu.

S papirom ćete ih lakše podizati kad ih budete filovali, pečene kore su krhke i pazite da ne puknu. Tako ispecite svih šest kora.

Dok se kore hlade pripremite fil. U posudi pomešajte šećer, kakao i brašno.

Od litre mleka odmerite onoliko koliko vam je potrebno da mešajući napravite glatku smesu bez grudvica.

Smesu potom ulijte u posudu za kuvanje zajedno sa ostatkom mleka i stavite na vatru srednje jačine. Stalno mešajte da brašno i šećer ne "spadnu" na dno i ne stvore se grudvice. Kako se mleko zagreva, smesa će se polako zgušnjavati.

Ukupno vreme kuvanja bi trebalo da bude 30 minuta, a možda i malo duže. Kuvajte dok masa ne postane gusta, sjajna, srednje čvrsta i glatka, kao puding. Gotova je kad postane teška za mešanje.

Kore filujte vrelim kremom kako bi se bolje prilepile. Da vam bude lakše, izmerite fil pa masu podelite pet jednakih delova. Tu količinu fila svaki put odmerite u manjoj posudi pa nanesite na koru i ravnomerno razmažite.

Nafilovanu mađaricu odozgo pritisnite nekim teretom: najzgodnije je staviti pleh za pečenje iste veličine i na njega par tanjira ili težu posudu. Tako će se fil i kore bolje prilepiti jedno za drugo. Ostavite je da stoji na hladnom par sati ili preko noći.

Glazuru stavite na mađaricu nekoliko sati pre nego što ćete je seći. Na pari rastopite čokoladu, umešajte ulje, dobro sedinite pa izlijte na gornju koru.

Kad se glazura sasvim ohladi, mađaricu secite na kocke  i poslužite.

Prijatno!

Video: Brzo, lako, jeftino: Za ovaj recept vam trebaju tost, čokolada i tiganj, a ukus je neprocenjiv

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti