• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posne starinske pekmezare: Provereni recept za mirisno pecivo

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njima retko ko može da odoli

  • 0
Buhtle sa džemom Foto: Shutterstock

Ako ste jedna od onih osoba koja retko odbija delicije od dizanog testa, sigurno je da će vas oduševiti i mirisne, starinske pekmezare. Danas se nešto ređe nalaze na srpskim trpezama, a mogu se pronaći u retkim pekarama koje postoje godinama.

Iako su češće one mrsne, pekmezare je moguće napraviti i u danima posta, bez mleka i jaja. Donosimo vam provereni recept za mirisno pecivo, kome će retko ko moći da odoli.

Sastojci: 

  • 200 ml mlake vode
  • 1 kesica suvog kvasca (10 gr)
  • 2 kašike šećera
  • 50 ml ulja
  • 450 gr brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • džem za punjenje po izboru
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema: 

U mlaku vodu stavite šećer i kvasac i sačekajte da se aktivira. Brašno sipajte u dublju posudu, dodajte nadošli kvasac, so, ulje i zamesite nešto mekše testo.

Ostavite da nadođe na toplom oko pola sata.

Testo potom premesite i podelite na jednake loptice.

Svaku lopticu malo razvucite oklagijom, na sredinu stavite kašičicu džema i zatvorite sa svih strana, formirajući lopticu.

Pekmezare poređajte u podmazan pleh, pokrijte ih čistom krpom i ostavite da nadođu oko 20 minuta na toplom mestu.

Rernu zagrejte na 180 stepeni i pecite ihoko 30 minuta.

Gotove pekmezare pospite šećerom u prahu i poslužite.

Prijatno!

Video: Iz ove gadne loptice rađa se nešto prelepo: Insekti su pravo čudo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti