![Buhtle sa džemom Buhtle sa džemom](https://xdn.tf.rs/2021/12/18/shutterstock87257164-460x0.jpg)
Ako ste jedna od onih osoba koja retko odbija delicije od dizanog testa, sigurno je da će vas oduševiti i mirisne, starinske pekmezare. Danas se nešto ređe nalaze na srpskim trpezama, a mogu se pronaći u retkim pekarama koje postoje godinama.
Iako su češće one mrsne, pekmezare je moguće napraviti i u danima posta, bez mleka i jaja. Donosimo vam provereni recept za mirisno pecivo, kome će retko ko moći da odoli.
Sastojci:
- 200 ml mlake vode
- 1 kesica suvog kvasca (10 gr)
- 2 kašike šećera
- 50 ml ulja
- 450 gr brašna
- 1/2 kašičice soli
- džem za punjenje po izboru
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U mlaku vodu stavite šećer i kvasac i sačekajte da se aktivira. Brašno sipajte u dublju posudu, dodajte nadošli kvasac, so, ulje i zamesite nešto mekše testo.
Ostavite da nadođe na toplom oko pola sata.
Testo potom premesite i podelite na jednake loptice.
Svaku lopticu malo razvucite oklagijom, na sredinu stavite kašičicu džema i zatvorite sa svih strana, formirajući lopticu.
Pekmezare poređajte u podmazan pleh, pokrijte ih čistom krpom i ostavite da nadođu oko 20 minuta na toplom mestu.
Rernu zagrejte na 180 stepeni i pecite ihoko 30 minuta.
Gotove pekmezare pospite šećerom u prahu i poslužite.
Prijatno!
Video: Iz ove gadne loptice rađa se nešto prelepo: Insekti su pravo čudo
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.