Posne starinske pekmezare: Provereni recept za mirisno pecivo

   ≫ 
  • 0
Buhtle sa džemom Foto: Shutterstock

Ako ste jedna od onih osoba koja retko odbija delicije od dizanog testa, sigurno je da će vas oduševiti i mirisne, starinske pekmezare. Danas se nešto ređe nalaze na srpskim trpezama, a mogu se pronaći u retkim pekarama koje postoje godinama.

Iako su češće one mrsne, pekmezare je moguće napraviti i u danima posta, bez mleka i jaja. Donosimo vam provereni recept za mirisno pecivo, kome će retko ko moći da odoli.

Sastojci: 

  • 200 ml mlake vode
  • 1 kesica suvog kvasca (10 gr)
  • 2 kašike šećera
  • 50 ml ulja
  • 450 gr brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • džem za punjenje po izboru
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema: 

U mlaku vodu stavite šećer i kvasac i sačekajte da se aktivira. Brašno sipajte u dublju posudu, dodajte nadošli kvasac, so, ulje i zamesite nešto mekše testo.

Ostavite da nadođe na toplom oko pola sata.

Testo potom premesite i podelite na jednake loptice.

Svaku lopticu malo razvucite oklagijom, na sredinu stavite kašičicu džema i zatvorite sa svih strana, formirajući lopticu.

Pekmezare poređajte u podmazan pleh, pokrijte ih čistom krpom i ostavite da nadođu oko 20 minuta na toplom mestu.

Rernu zagrejte na 180 stepeni i pecite ihoko 30 minuta.

Gotove pekmezare pospite šećerom u prahu i poslužite.

Prijatno!

Video: Iz ove gadne loptice rađa se nešto prelepo: Insekti su pravo čudo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti