• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Recept za novogodišnje medenjake: Najmlađi će biti oduševljeni njima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poslastica kojoj niko ne može da odoli

  • 0
medenjaci Nova godina Foto: Pixabay

Nova godina je stigla i pravi je trenutak da obradujemo svoje ukućane novogodišnjim medenjacima, kojima će deca biti najviše oduševljena.

Po receptu koji vam donosimo ovi kolačići su i ukusni i mirisni, a ostaju i nekoliko dana sveži.

Možete da ih pravite u različitim oblicima, tako što ćete kupiti kalupe, koji nisu previše skupi, pa svoje mališane obradujete medenjacima koji izgledaju, kao Sneško Belić, Deda Mraz ili pak novogodišnji ukrasi i pahulje snega.

Uz malo mašte imaćete pravu čaroliju na stolu, a svi ukućani, ali i gosti će ove kolačiće rado probati.

Sastojci:

  • 750 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 5 gr mlevenog đumbira
  • 3 gr mlevenog muškatnog oraščića
  • 2 gr cimeta
  • 200 g putera sobne temperature
  • 3 kašike meda
  • 220 gr smeđeg šećera
  • 120 ml vode
  • 1 jaje
  • par kapi arome vanile
  •  1 kafena kašičica mlevenog karanfilića

Za dekoraciju: 

  • 200 gr šećera u prahu 
  • nekoliko kapi limunovog soka

Priprema: 

Brašno, prašak za pecivo, đumbir, oraščič, cimet i karanfilić pomešajte u nekoj većoj posudi.

Posebno umutite puter, med, šećer, vodu, jaje i ekstrakt vanile mikserom dok se ne dobije lepa i ujednačena masa.

Ovu retku smesu polako sipajte u posudu sa suvim sastojcima, tako što ćete sipati po malo i uz stalno mešanje.

Testo će biti  dosta črvsto na kraju.

Podelite testo na manje kugle, umotajte u providnu foliju i ostaviti u frižideru tri sata da odstoje.

Posle toga, novogodišnji medenjaci imaju svoju osnovu.

Testo razvijte na dobro pobrašnjenj podlozi tako da bude tanje i vaditi modlicama u željenom obliku.

Medenjake složite u pleh koji ste obložili papirom za pečenje i pecite na 175 stepeni, 15 miniuta. Izvadite i ostavite da se prohlade, pa ih dekorišite.

Priprema dekoracije i ukrašavanje: 

Šećer u prahu pomešajte sa nekoliko kapi limuna da dobijete lepu, tečnu masu. Po želji, podelite masu na više posuda, i dodajte prehrambene boje kako biste je obojili.

Potreban vam je poslastičarski špric, ali ako ga nemate, mogu da posluže i  čvršće kese za zamrzivač.

Sipajte glazuru u kesu i odsecite ćoškić kroz koji ćete istiskati masu. Sipajte masu u kesu i pažljivo pravite šare i ukrase po želji.

Ostavite šećer i limun da se stegnu i vaši medenjaci su gotovi.

Uživajte u njima za vreme praznika.

Prijatno! 

Video: Nikad jednostavniji recept za novogodišnji napitak koji će oduševiti sve: Magija u čaši

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti