Recept za pljeskavicu punjenu šunkom i kačkavaljem: Ukusno jelo koje nema konkurenciju

 
 
 ≫ 
  • 1
Pljeskavica, meso Foto: Shutterstock

Pljeskavica zauzima veoma važno mesto među receptima u domaćoj kuhinji.

Sigurni smo da ste bar jednom u životu prisustovali ili čak bili akter situacije kada stranci dođu u našu zemlju i pitaju šta bi trebalo da probaju od hrane i pića. Na meniju uglavnom prva bude rakija, a niz nastavljaju proja, gibanica, sarma i naravno pljeskavica.

S obzirom na to da je Taste Atlas objavio listu 100 najboljih tradicionalnih jela i da se naša zemlja sa pljeskavicom našla na 52. mestu, red je i da zajedno napravimo ovaj specijalitet, i to onako domaćinski!

Sastojci za pljeskavice:

  • 700 gr svinjskog mesa
  • 300 gr junećeg mesa
  • 100 gr crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 ljuta papričica
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica mešavine začina
  • 1 kašičica začinske paprike
  • so
  • ulje

Sastojci za punjenje: 

  • 300 kr kačkavalja
  • 200 gr šunke

Priprema:

Ljutu papričicu, crni i beli luk iseckajte sitno, pa ih pomešajte zajedno sa mlevenim mesom i svim začinima.

Sve dobro umesite, prekrijte krpom i ostavite da odstoji 45 minuta u frižideru.

Vlažnim rukama oblikujte pljeskavice, pa ih pospite izrendanim kačkavaljem i sitno iseckanom šunkom.

Preklopite pljeskavice, oblikujte ih ponovo i dobro pritisnite ivice.

U zagrejan tiganj sipajte malo ulja, pa pažljivo spuštajte pljeskavice. Najbolje bi bilo da ih pržite na srednjoj temperaturi i na teflonskom tiganju ako nemate roštilj.

Kada pljeskavice dobiju prepoznatljivu boju znaćete da su gotove.

Služite ih uz ajvar, crni luk i krompiriće.

Prijatno!

Video: Lagano, brzo, ukusno: Zdrav ručak od 5 sastojaka, spreman za pet minuta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Dex

    30. decembar 2021. | 13:28

    Vaaauuu kakav specijalitet hahahaha

    Podelite komentar