Mekane, mirisne i ukusne, kiflice su skoro svima omiljene, a domaćicama nikad dosta recepata i trikova za ovo popularno testo.
Slane, slatke, prazne, s punjenjem, kakve god da ih spremite, kiflice su uvek dobar izbor.
Međutim, ove kifice su posebne zbog načina pripreme i jednog trika čiji će vas rezultat oduševiti.
Sastojci:
- 800 gr brašna
- 2 kašičice soli
- 2 kesice suvog kvasca
- 500 ml mleka
- 150 gr maslaca
- 2 žumanca
- 3 kašike kisele pavlake
- 1 kašičica šećera
- 300 gr susama
- voda
- ulje
Priprema:
Zagrejte oko 100 ml mleka, pa u njega stavite kvasac i šećer i ostavite pet minuta da odstoji kako bi se kvasac aktivirao.
U veliku posudu sipajte brašno, so, pa dodajte aktivirani kvasac, kiselu pavlaku, mleko i žumanca.
Umesite glatko testo koje se odvaja od zidova posude.
Prekijte testo i ostavite ga 15 minuta.
Posle 15 minuta premesite testo, pa ga ponovo prekrijte i ostavite ga da nadođe oko 45 minuta.
Na radnu površite pospite malo brašna, pa stavite testo i podelite ga na osam jednakih delova i oblikujte ih u loptice.
Prekrijte ih i ostavite 15 minuta.
Za to vreme istopite maslac.
Svaku lopticu razvucite oklagijom i premažite maslacem, pa testo ređajte jedno preko drugog.
Stavite testo u frižider na 10 minuta.
Posle 10 minuta na radnoj površini razvucite testo što više možete.
Isecite ga na jednake trougliće i uvijte.
U veliku šerpu sipajte vodu da se ugreje i pazite da ne proključa.
Sklonite šerpu sa ringle, kada se voda malo prohladi, svaku kiflicu spustite u vodu, pa uvaljajte u susam.
Pleh dobro nauljite, pa poređajte kiflice i ostavite ih 30 minuta.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 20 minuta.
Složite ih dok su tople, a ukusne će biti i sutradan.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.