Recept za mekane kiflice sa susamom: Trik je u načinu pripreme

   ≫ 
  • 0
Kiflice Foto: Telegraf.rs

Mekane, mirisne i ukusne, kiflice su skoro svima omiljene, a domaćicama nikad dosta recepata i trikova za ovo popularno testo.

Slane, slatke, prazne, s punjenjem, kakve god da ih spremite, kiflice su uvek dobar izbor.

Međutim, ove kifice su posebne zbog načina pripreme i jednog trika čiji će vas rezultat oduševiti.

Sastojci:

  • 800 gr brašna
  • 2 kašičice soli
  • 2 kesice suvog kvasca
  • 500 ml mleka
  • 150 gr maslaca
  • 2 žumanca
  • 3 kašike kisele pavlake
  • 1 kašičica šećera
  • 300 gr susama
  • voda
  • ulje

Priprema:

Zagrejte oko 100 ml mleka, pa u njega stavite kvasac i šećer i ostavite pet minuta da odstoji kako bi se kvasac aktivirao.

U veliku posudu sipajte brašno, so, pa dodajte aktivirani kvasac, kiselu pavlaku, mleko i žumanca. 

Umesite glatko testo koje se odvaja od zidova posude.

Prekijte testo i ostavite ga 15 minuta.

Posle 15 minuta premesite testo, pa ga ponovo prekrijte i ostavite ga da nadođe oko 45 minuta.

Na radnu površite pospite malo brašna, pa stavite testo i podelite ga na osam jednakih delova i oblikujte ih u loptice.

Prekrijte ih i ostavite 15 minuta.

Za to vreme istopite maslac.

Svaku lopticu razvucite oklagijom i premažite maslacem, pa testo ređajte jedno preko drugog.

Stavite testo u frižider na 10 minuta.

Posle 10 minuta na radnoj površini razvucite testo što više možete.

Isecite ga na jednake trougliće i uvijte.

U veliku šerpu sipajte vodu da se ugreje i pazite da ne proključa.

Sklonite šerpu sa ringle, kada se voda malo prohladi, svaku kiflicu spustite u vodu, pa uvaljajte u susam.

Pleh dobro nauljite, pa poređajte kiflice i ostavite ih 30 minuta.

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 20 minuta.

Složite ih dok su tople, a ukusne će biti i sutradan.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti