Musaka je tradicionalno jelo koje se pravi po osnovnom receptu od krompira i mesa, ali nisu nepoznate verzije u kojima se, umesto krompira, koristi drugo povrće poput pečenih paprika, plavog patlidžana ili tikvica.
Nešto novija varijanta ovog jela pravi se sa karfiolom, a ako je do sada niste probali zima je pravo vreme da je uvrstite kao obrok na porodičnoj trpezi. Mnogi ljubitelji tradicionalne musake biće oduševljeni i ovom njenom verzijom.
Sastojci:
- glavica karfiola od 1 kg
- 400 grama junećeg mlevenog mesa
- glavica crnog luka
- so
- suvi biljni začin
- biber
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- čaša kisele pavlake
- ulje
- peršunov list
- 50 gr maslaca
Priprema:
Karfiol očistite, operite, iskidajte na cvetiće i obarite u posoljenoj ključaloj vodi 10 minuta. Glavicu crnog luka očistite, sitno iseckajte i propržite na ulju. Kada luk postane staklast dodajte meso, so i biber, pa još propžite sve zajedno.
Vatrostalnu posudu namažite uljem, stavite pola količine karfiola, zatim meso i opet karfiol.
Umutite jaja i pomešajte ih sa mlekom, kiselom pavlakom i začinima, pa prelijte musaku. Odozgo poređajte maslac isečen na listiće i po želji sitno seckani peršun.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Musaku stavite u rernu i pecite dok ne porumeni.
Prijatno!
Video: Kremasta pita sa karfiolom za zdrav početak dana
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.