Recept za kuskus sa piletinom: Tradicionalno jelo iz Tunisa koje je osvojilo svet
![Kuskus piletina Kuskus piletina](https://xdn.tf.rs/2022/01/11/kuskus-piletina-460x0.jpg)
Kuskus je namirnica sada već rasprostranjena širom sveta, a poreklo vodi iz sa severa Afrike. Poznato je kao tradicionalno jelo u Tunisu, a recept za njega je toliko jednostavan da u pripremi ne mogu da pogreše ni početnici u kuhinji.
U Tunisu se uglavnom sprema uz piletinu, mada ga ima i u drugim varijantama - sa povrćem, a neizostavno je na meniju tamošnjih restorana i hotela. Narodi iz severne Afrike često uz njega serviraju i leblebije. Tunižani vole da ga začine citrusima, tako što nacede u njega sok crvenog grejpfruta ili limuna, a za one koji vole ljuto dodaje se i ljuta papričica.
Kuskus se sastoji od sitnih granula durum pšenice, a kod nas se može naći u gotovo svim prodavnicama zdrave hrane. Jelo sa kuskusom koje vam donosimo sprema se lako i brzo, a može da bude pravo osveženje na porodičnoj trpezi.
Sastojci:
- 4 pileća bataka sa karabatakom
- 200 gr kuskusa
- 1 glavica luka
- 1 manja crvena paprika
- 2 čena belog luka
- 1 kocka za pileću supu
- so, crni biber
- peršun
- ulje
- nekoliko crnih maslina
Priprema:
Kocku za supu rastvorite u 700 mililitara vode i prelijte kuskus, potom ga poklopite da bi se natapao.
U tiganju na malo ulja propržite piletinu dok ne porumeni, zatim izvadite meso i propržite sitno seckani crni i beli luk, kao i papriku isečenu na kockice.
Kuskusu dodajte izdinstano povrće, začinite biberom i dobro izmešajte viljuškom. Prebacite ga u posudu za pečenje, prelijte sa 200 mililitara supe u kojoj se natapao, i poređajte piletinu po njemu. Prekrijte folijom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni još dvadesetak minuta.
Po želji servirajte posuto peršunom, uz crne masline i salatu od rendane šargarepe začinjene limunom i maslinovim uljem.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.