Recept za tradicionalnu vasilicu sa medom: Simbol Malog Božića koji odiše ljubavlju

   ≫ 
  • 0

Srpska pravoslavna crkva 1. januara po Julijanskom - 14. januara po Greogijanskom kalendaru - proslavlja tri velika praznika: spomen na Svetog Vasilija Velikog, Mali Božić i Srpsku novu godinu. Na taj dan mesi se obredni kolač - vasilica.

Donosimo vam recept za vasilicu koja se premazuje medom i koju bi, po tradiciji, trebalo jesti za doručak.

Vasilica je ime dobila po svetom Vasiliju, a u raznim krajevima Srbije zovu je još: maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, vasuljica, povojnica, poparenica…

U zavisnosti od kraja Srbije u kom se pravi, vasilica se sprema na različite načine, od različitih sastojaka. Sve zavisi od toga u kom je kraju  bilo više pšenice, kukuruza, oraha… od toga je i pravljena.

Vasilice mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko - mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić!

Sastojci:

    • 20 gr kvasca
    • 1/2 kašičice šećera
    • 1 kašičica soli
    • 500 ml tople vode
    • 1 kg brašna
    • 50 ml ulja
    • med
    • orasi
  • ulje za podmazivanje

Priprema:

U veliku posudu izmrvite kvasac, dodajte šećer, malo tople vode i malo brašna, pa promešajte i ostavite da se kvasac aktivira.

Dodajte ostatak brašna i vode, pa sipajte ulje i posolite.

Mesite dok ne dobijete testo koje se ne lepi za ruke.

Premesite, prekrijte testo krpom i ostavite ga da "odmori" pola sata.

Onda testo još jednom premesite, pa oblikujte pogačice i stavite ih u pleh koji ste prethodno premazali uljem.

Pecite na 200 stepeni dok vasilice ne porumene.

Kada budu gotove, premažite ih medom i pospite mlevenim orasima, a možete dodati i cela jezgra.

Jedite ih dok su tople.

Prijatno!

Video: Čoko kolač koji se topi u ustima: Savršenstvo zalogaja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti