• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oprez sa piletinom! Šta treba izbegavati prilikom pripreme i kako se čuva?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako da omiljeno meso ne postane rizik za trovanje hranom?

  • 1

Zdrav i ukusan izvor proteina, piletina je omiljeno meso u mnogim domaćinstvima. Ipak, potrebno je pažljivo postupati sa njom jer ima visok rizik od bakterijske kontaminacije. Koliko je važna sama priprema, toliko je važno i čuvanje ove namirnice u frižideru. Kako to ispoštovati?

Sirova piletina se može držati u frižideru dan-dva, kao i sirova ćuretinu i druga živina jer čuvanje mesa u frižideru usporava rast bakterija. Sirovu piletinu najbolje je čuvati u posebnoj posudi kako bi se sprečilo curenje njenih sokova i kontaminacija druge hrane.

Dodatno, sveže meso pre pripreme nikako ne treba ispirati vodom,  jer je sirova piletina često kontaminirana salmonelom, kampilo bakterijom i drugim bakterijama koje se ubijaju tek kada se termički obrade, a ispiranjem mesa postiže se suprotan efekat. Bakterije se prenose na vodu, na ruke, kao i na radnu površinu i sudoperu, gde se dugo zadržavaju.

Ako je sveže pileće meso stajalo u frižideru više od nekoliko dana, obavezno obratite pažnju da li su nastale promene u izgledu i mirisu mesa.

Ukoliko piletina počne da dobija sivozelenu boju ili da emituju kiselkast miris koji podseća na amonijak, to je znak da je ne treba jesti. Najsigurniji način za odstranjivanje bilo kakve sumnje jeste odlaganje mesa jer piletina ima visok rizik za trovanje hranom, koje može izazvati neprijatne i ponekad opasne simptome poput visoke temperature, jeze, mučnine, povraćanja, dijareje i dehidratacije.

Kuvana piletina može stajati u frižideru maksimalno tri-četiri dana, u hermetički zatvorenoj posudi, a ukoliko je potrebno da je sačuvate duže, najbolje rešenje je zamrzivač, u kome može da stoji  od dva do šest meseci. Sirovi komadi piletine mogu se čuvati u zamrzivaču do devet meseci, celo pile može biti zamrznuto i do godinu dana, navodi "Healthline.com".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Gaga

    23. avgust 2023. | 07:00

    Piletinu uvek operem I stavim u frizider pre upotrebe. Nikada nismo imali nikakvih problema.Jesti nesto od mesa a da nije oprano I ko zna kroz koliko je ruku proslo ne mogu da zamislim.

    Podelite komentar