Recept za jagnjeće sarmice u maramici: Starinski delikates kom je teško odoleti

Sarmica od iznutrica nekada se podrazumevala na svakoj slavskoj trpezi. Iako neki sa neodobravanjem gledaju na jela ovog tipa, činjenica je da su ona delikates.
U prošlim vremenima mnogo više se vodilo računa da o tome da se što manje namirnica i hrane baca, pa se pretpostavlja da je tako i ovo jelo nastalo.
Jedno je sigurno - ovakvo jelo ili obožavate da jedete ili ne volite da ga vidite ni na fotografiji, a mi vam donosimo recept kome niko neće moći da odoli.
Sastojci:
- 1 kg jagnjećih iznutrica
- 1 trbušna maramica
- 3 glavice crnog luka
- 3 velika čena belog luka
- 50 ml ulja
- 50 gr pirinča
- 4 jaja
- so, biber u zrnu
- nekoliko listova lovora
- sirće
- voda
Priprema:
Maramicu i iznutrice držite u hladnoj vodi sa dodatkom pola šolje sirćeta nekoliko sati. Vodu promenite nekoliko puta u tom periodu.
Iznutrice stavite da se kuvaju u slanoj vodi, pa dodajte lovorov list i zrna bibera.
Skuvane iznutrice iseckajte sitno ili sameljite krupnije.
Luk sitno iseckajte, beli luk izgnječite, pa sve zajedno prodinstajte na ulju. Pirinač skuvajte uobičajeno.
Iznutrice, izdinstani luk, pirinač i jaja sjedinite u kompaktnu smesu. Začinite po ukusu solju i biberom.
Maramicu isecite na jednake delove, otprilike na kvadrate 15x15 cm, pa punite smesom i motajte u sarmice, vodeći računa da fil ne ispada.
Sarmice poređajte jednu do druge u podmazanu posudu i pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Sarmice poslužite uz kiselo mleko ili pavlaku i domaći hleb.
Prijatno!
Video: Tajna se krije u jednom sastojku: Ovako se pravi najukusnija paradajz čorba
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Najtačniji horoskop za april Aleksandre Bjeljac
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.