Mirisne buhtle su pored kiflica jedno od omiljenih vrsta mekanog testa na našem podneblju. Nekada su se pravile češće, a onda su ih pekare vratile na velika vrata, pa se sada neretko mogu pronaći kako se šepure u vitrinama.
Ipak, ako poželite da ih sami napravite, to možete učiniti prema ovom receptu.
On, naime, zbog dva trika ne može da ne uspe ni neiskusnim domaćicama. Pored dva "podizača" testa, ove buhtle sadrže i mast koja će im dati mekoću i prhkost, koja će potrajati danima.
Možete ih puniti džemom ili kremom po izboru, pa i kockicama omiljene čokolade.
Sastojci:
- 200 ml toplog mleka
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kesica praška za pecivo
- 120 gr šećera
- 200 ml jogurta
- 80 gr masti ili putera
- 750 gr brašna
- čokoladni krem za punjenje
Priprema:
U mlako mleko stavite kašiku šećera i kvasac, pa ostavite da se kvasac aktivira. U većoj posudi sjedinite aktivirani kvasac, jogurt, prašak za pecivo, so, ostatak šećera i omekšalu mast.
Kada masa bude sjedinjena, dodajte polako brašno i umesite glatko testo.
Testo ostavite oko pola sata da narasta, premesite ga i podelite na jednake loptice.
Pripremite pleh za pečenje i podmažite ga mašću, uljem ili puterom.
Svaku lopticu malo rastanjite, stavite kašiku krema i spojite sa svih strana, formirajući lopticu.
Loptice poređajte u pleh, pokrijte folijom ili čistom kuhinjskom krpom i ostavite da narastaju još pola sata.
Rernu zagrejte na 200 stepeni i buhtle pecite oko 30 minuta, dok ne porumene.
Gotove buhtle obilno pospite šećerom u prahu i poslužite.
Prijatno!
Video: Čoko kolač koji se topi u ustima: Savršenstvo zalogaja
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.