Recept za domaći baget: Mekan i mirisan, lepši je od onog iz pekare
Francuski hleb, poznatiji kao baget je duga, tanka vekna hleba koji je poslednjih godina opet postao popularan na našim prostorima.
Iako se u osnovi ne razlikuje puno od klasičnog hleba, baget se izdvaja zbog takozvanog startera koji je neophodan za njegovu pripremu. Recept je vrlo jednostavan, i verujete nam da je vredno čekati, jer će vas ukus ovog peciva oduševiti.
Sastojci za testo:
- 350 gr brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 2 dl vode
- ulje
- 1 žumance
- origano za posipanje
sastojci za starter:
- 1 dl vode
- 25 gr svežeg kvasca
- 150 gr brašna
Priprema:
Prvo pripremite starter.
U dubljoj posudi razmutite kvasac sa toplom vodom. Dodajte brašno i sve fino umesite.
Posudu prekrijte folijom i ostavite na sobnoj temperaturu najmanje šest sati, a može da odstoji i preko noći. Za to vreme, kvasac će se aktivirati i napraviće se smesa prepuna mehurića.
U posebnoj činiji pomešajte brašno, so, šećer, vodu i aktivirani kvasac. Ukoliko je potrebno, dodajte još malo vode ili brašna, kako bi testo bilo glatko.
Nauljite stranice činije i ostavite testo da "odmori" tri sata. Na svakih sat vremena premesite testo.
Testo prebacite na radnu površinu i podelite na dva dela. Svaki deo rastanjite rukama u oblik pravouganika i zavijte u rolat, pa ih prebacite u pleh koji ste prethodno obložili pek papirom.
Pokrijte ih i ostavite da odstoje još sat vremena.
Pre nego što ih stavite u rernu, premažite ih razmućenim žumancetom i pospite origanom ili nekim drugim začinom. Nožem zasecite baget na nekoliko mesta.
Bagete pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 35 minuta.
Služite ih tople, a ukusni su i kad se ohlade.
Prijatno!
Video: Tajna se krije u jednom sastojku: Ovako se pravi najukusnija paradajz čorba
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.