• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Originalni recept za tart tatin: Francuska pita sa jabukama u kojoj ćete uživati svim čulima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako želite da probate drugačiju pitu sa jabukama, onda je ovaj kolač pravi izbor

  • 0
Tarte tatin Foto: Shutterstock

Tart tatin je francuski klasik, u osnovi pita sa jabukama koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Hrskavo testo u kombinaciji sa jabukama u dubokom karamelu čine ovaj desert zalogajem koji se pamti svim čulima.

Po originalnom receptu pravi se sa jabukama, mada mnogi je prave i sa drugim voćem poput krušaka ili šljiva.

Sastojci: 

  • 150 gr maslaca
  • 230 gr brašna
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 1 manje jaje
  • na vrh noža soli

Za nadev

  • 6 kiselijih jabuka
  • 75 gr maslaca
  • 200 gr šećera

Priprema: 

Hladan maslac isecite na kockice, pa ga dodajte u brašno zajedno sa šećerom i soli. Rukama utrljajte maslac u brašno da dobijete mrvičastu smesu.

Jaje dobro umutite viljuškom, dodajte u brašno i maslac, pa brzo mesite da se svi sastojci povežu. Testo bi trebalo da bude prhko.

Testo zamotajte u providnu streč foliju i ostavite u frižideru najmanje pola sata.

Jabuke oljuštite i očistite od semenki, pa presecite na četiri dela. U tepsiju stavite šećer i maslac, pa to karamelizujte na tihoj vatri uz stalno mešanje. Kada je šećer postao svetlo karamel boje, dodajte jabuke i pržite ih u karamelu pet minuta. One će omekšati i skroz se obložiti karamelom.

Testo izvadite iz frižidera, malo ga premesite na podlozi posutoj brašnom, pa ga razvijte na papiru za pečenje. Sve zajedno sa papirom za pečenje prebacite preko tepsije sa jabukama.

Polako odlepite papir i lagano kašikom "zašuškajte" krajeve testa do dna tepsije. Oštrim nožem izbockajte testo po vrhu na nekoliko mesta kako bi tokom pečenja para od jabuka mogla da izlazi.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Kada je gotovo ostavite pet minuta u tepsiji u kojoj se peklo, a zatim polako izvrnite na tanjir ili tacnu tako da će vam jabuke biti gore.

Prohladite pitu i poslužite je. Možete joj dodati šlag ili ako je služite toplu kuglu sladoleda od vanile.

Prijatno!

Video: Čoko kolač koji se topi u ustima: Savršenstvo zalogaja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti