• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za mekani kuglof: Mirisni kolač koji se brzo pravi, a još brže nestaje

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Većinu namirnica već imate kod kuće

  • 0
Kuglof Foto: Shutterstock

Verujemo da je skoro svakoj domaći nekada potreban brz, jednostavan, a ukusan recept za kolač kojim će obradovati sebe, ali i nepca ukućana.

Jedan od najjednostavnijih načina da pripremite kolač ili bilo koje drugo jelo je taj da sve sastojke stavite u jednu posudu, a smesu samo izlijete u pleh.

Upravo je takav recept za neodoljivi kuglof. Poreklo ovog kolača nije sigurno, svojataju ga dve nacije - Francuzi i Austrijanci, a postoji i priča da je lično kraljica Marija Antoaneta prenela Francuzima način pripremanja kuglofa.

Bilo kako bilo, kuglof je kolač kom je teško odoleti i čiji miris ispunjava celu kuću.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 250 g šećera
  • 1 pomorandža
  • 180 ml mleka
  • 180 ml ulja
  • 100 g mlevenih oraha
  • 180 g brašna
  • 40 g gustina
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 g suvog voća po izboru
  • ulje za podmazivanje
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Belanca odvojte od žumanaca, pa ih sa šećerom umutite u čvrst sneg.

Dodajte jedno po jedno žumance, sve vreme muteći na najmanjoj brzini.

Iscedite pomorandžu, a koru sitno izrendajte, pa dodajte u smesu zajedno sa sokom.

Mleko i ulje pomešajte, pa postepeno sipajte u smesu, sve vreme muteći mikserom.

Brašno, gustin i  prašak za pecivo sjedinite, pa dodajte u smesu.

Sve lagano sjedinite.

Kalup za kuflof podmažite uljem, pa dodajte i jednu kašiku brašna i ravnomerno ga rasporedite po kalupu.

Višak brašna otresite, pa ulijte smesu u kalup.

Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 45 minuta.

Kada je gotov, pospite ga šećerom u prahu.

Prijatno!

Video: Čoko kolač koji se topi u ustima: Savršenstvo zalogaja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti