Pogača je oblik hleba koji se na našem podneblju priprema na razne načine i za različite prilike.
Nekada su se pravile samo od brašna i vode, one beskvasne, sa sodom bikarbonom, nazivane i sirotinjske. Danas se pripremaju daleko bogatije, sa dodatkom jaja, mleka, putera i drugih namirnica.
Jedna od ukusnijih je i takozvana masna pogača, a mi vam donosimo recept za ovaj jednostavni delikates od testa.
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 1 kesica kvasca
- 125 g maslaca
- 50 ml ulja
- 600 ml mleka
- 2 jajeta
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice soli
- 3 kašike kajmaka
Priprema:
Mleko zagrejte da bude mlako, dodajte šećer i kvasac i ostavite da se aktivira.
Kada je kvasac zapenio, dodajte so, ulje, otopljen puter i brašno, jedno jaje i jedno belance, pa umesite glatko testo. Ostavite ga na toplom da naraste.
Naraslo testo premesite i oblikujte u krug srednje debljine, pa ga stavite u podmazan pleh. Pogaču premažite razmućenim žumancetom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Pre služenja, na vruću pogaču stavite tri kašike kajmaka i pustite koji minut da se rastopi. Pogaču poslužite toplu uz dodatak suvomesnatih i mlečnih proizvoda po izboru.
Prijatno!
Video: Posvađana salata od matovilca i mortadele koju će svi obožavati
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Domaćica Gordana otkriva kako izgleda savršena trpeza za Svetog Nikolu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.