Kiflice su uvek rado viđen gost na svakoj trpezi, a posebno kada je u pitanju doručak ili večera. Većina domaćica ima svoje posebne recepte za ovo pecivo.
Neke ih prave slane - sa sirom, šunkom i drugim nadevima, a neke vole i slatke - punjene džemom ili kremom.
U slanim varijacijama, za mnoge koji su ih probali, kažu da su neprevaziđene one sa slaninicom, za koje vam donosimo prepis.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 čašica kisele pavlake
- 1 kockica kvasca
- 200 ml toplog mleka
- 70 ml ulja
- 2 kašike praška za pecivo
- 1 kašika soli
- prstohvat šećera
- 150 g slanine
- 1 jaje
- susam
Priprema:
Kvasac razmutite u toplom mleku s malo šećera. Pustite da odstoji desetak minuta, pa pomešajte s ostalim sastojcima u dubljoj činiji. Zamesite testo. Trebalo bi da bude meko, ali ne i lepljivo. Po potrebi dodajte još brašna ili tečnosti.
Pustite da odstoji desetak minuta, a za to vreme uključite rernu na 200 stepeni, umutite jaje, pripremite susam i punjenje. Testo debljine jedan centimetar podelite na tri dela i od svakog napravite oklagijom krug.
Razvučene krugove isecite na šest delova koji izgledaju kao trouglovi, stavite na svako po tanko sečeno parče mesnate slanine i urolajte u kiflice. Pre pečenja premažite razmućenim jajetom i pospite susamom. Pecite 15 minuta ili dok ne poprime zaltnožutu boju.
Prijatno!
Video: Ovaj pekar je toliko vešt da za minut iseče 500 kiflica
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.