Štrudla sa makom, puna ukusnog fila: Stari vojvođanski recept za kraljicu nedeljne trpeze
U kućama širom Vojvodine decenijama već nedeljni ručak uglavnom se završava kolačima od kiselog testa. Štrudla sa makom nalazi se na vrhu liste poslastica koje domaćice u ovom delu Srbije najradije spremaju.
Svaka od njih ima svoj recept za pripremu, a mi vam donosimo starinski način za pravu vojvođansku štrudlu punu fila od maka.
Sastojci:
- 250 ml mleka
- 500 gr brašna
- pola paketića svežeg kvasca
- supena kašika šećera
- 2 žumanca
- prstohvat soli
- 60 grama masti ili putera
Za fil:
- 125 ml mleka
- 300 gr mlevenog maka
- 200 gr šećera
Za premazivanje:
- 1 jaje
Priprema:
Stavite mleko da se smlači, pa skinite posudu sa vatre, dodajte supenu kašiku šećera, izdrobljen svež kvasac i malo brašna i ostavite da se kvasac aktivira.
U drugoj posudi umutite dva žumanca viljuškom, pa ih dodajte aktiviranom kvascu. Promešajte i sipajte u vanglu u koju ste stavili brašno i malo soli. Testo dobro izradite rukama, pa ga prebacite na pobrašnjenu radnu površinu da narasta dok pripremite fil.
Stavite mleko da provri, pa dodajte mleveni mak i šećer. Zakuvajte fil, skinite šerpu sa ringle i ostavite fil da se prohladi.
Kad je fil prohlađen, vreme je da se vratite testu koje je u međuvremenu naraslo. Podelite ga na tri dela. Svaki deo razvucite oklagijom u pravougaonik, premažite mašću ili puterom, pa bogato nafilujte pripremljenim filom od maka i zarolajte štrudle.
Ređajte ih u podmazanu tepsiju i svaku premažite umućenim jajetom.
Uključite rernu na 200 stepeni, pa pecite štrudle dok ne porumene.
Prijatno!
str
Video: Čoko kolač koji se topi u ustima: Savršenstvo zalogaja
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Саша
Мммммм,стеашна ствар💜
Podelite komentar
Goga
Moj kolač.....Kako su to spremale moja baka i moja tašta!
Podelite komentar
Sanela
Nikako mi nije jasno kako od pola kile brasna razvucete testo na tri dela. Pravila sto puta i uvek dobijem samo dve strudle.
Podelite komentar