Štrudla sa makom, puna ukusnog fila: Stari vojvođanski recept za kraljicu nedeljne trpeze

 
 ≫ 
  • 3

U kućama širom Vojvodine decenijama već nedeljni ručak uglavnom se završava kolačima od kiselog testa. Štrudla sa makom nalazi se na vrhu liste poslastica koje domaćice u ovom delu Srbije najradije spremaju.

Svaka od njih ima svoj recept za pripremu, a mi vam donosimo starinski način za pravu vojvođansku štrudlu punu fila od maka.

Sastojci:

  • 250 ml mleka
  • 500 gr brašna
  • pola paketića svežeg kvasca
  • supena kašika šećera
  • 2 žumanca
  • prstohvat soli
  • 60 grama masti ili putera

Za fil:

  • 125 ml mleka
  • 300 gr mlevenog maka
  • 200 gr šećera

Za premazivanje:

  • 1 jaje

Priprema:

Stavite mleko da se smlači, pa skinite posudu sa vatre, dodajte supenu kašiku šećera, izdrobljen svež kvasac i malo brašna i ostavite da se kvasac aktivira.

U drugoj posudi umutite dva žumanca viljuškom, pa ih dodajte aktiviranom kvascu. Promešajte i sipajte u vanglu u koju ste stavili brašno i malo soli. Testo dobro izradite rukama, pa ga prebacite na pobrašnjenu radnu površinu da narasta dok pripremite fil.

Stavite mleko da provri, pa dodajte mleveni mak i šećer. Zakuvajte fil, skinite šerpu sa ringle i ostavite fil da se prohladi.

Kad je fil prohlađen, vreme je da se vratite testu koje je u međuvremenu naraslo. Podelite ga na tri dela. Svaki deo razvucite oklagijom u pravougaonik, premažite mašću ili puterom, pa bogato nafilujte pripremljenim filom od maka i zarolajte štrudle.

Ređajte ih u podmazanu tepsiju i svaku premažite umućenim jajetom.

Uključite rernu na 200 stepeni, pa pecite štrudle dok ne porumene.

Prijatno!

str

Video: Čoko kolač koji se topi u ustima: Savršenstvo zalogaja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Саша

    13. februar 2022. | 14:15

    Мммммм,стеашна ствар💜

    Podelite komentar

  • Goga

    13. februar 2022. | 16:04

    Moj kolač.....Kako su to spremale moja baka i moja tašta!

    Podelite komentar

  • Sanela

    11. jun 2024. | 15:15

    Nikako mi nije jasno kako od pola kile brasna razvucete testo na tri dela. Pravila sto puta i uvek dobijem samo dve strudle.

    Podelite komentar