Štrudla sa makom, puna ukusnog fila: Stari vojvođanski recept za kraljicu nedeljne trpeze

 ≫ 
  • 3

U kućama širom Vojvodine decenijama već nedeljni ručak uglavnom se završava kolačima od kiselog testa. Štrudla sa makom nalazi se na vrhu liste poslastica koje domaćice u ovom delu Srbije najradije spremaju.

Svaka od njih ima svoj recept za pripremu, a mi vam donosimo starinski način za pravu vojvođansku štrudlu punu fila od maka.

Sastojci:

  • 250 ml mleka
  • 500 gr brašna
  • pola paketića svežeg kvasca
  • supena kašika šećera
  • 2 žumanca
  • prstohvat soli
  • 60 grama masti ili putera

Za fil:

  • 125 ml mleka
  • 300 gr mlevenog maka
  • 200 gr šećera

Za premazivanje:

  • 1 jaje

Priprema:

Stavite mleko da se smlači, pa skinite posudu sa vatre, dodajte supenu kašiku šećera, izdrobljen svež kvasac i malo brašna i ostavite da se kvasac aktivira.

U drugoj posudi umutite dva žumanca viljuškom, pa ih dodajte aktiviranom kvascu. Promešajte i sipajte u vanglu u koju ste stavili brašno i malo soli. Testo dobro izradite rukama, pa ga prebacite na pobrašnjenu radnu površinu da narasta dok pripremite fil.

Stavite mleko da provri, pa dodajte mleveni mak i šećer. Zakuvajte fil, skinite šerpu sa ringle i ostavite fil da se prohladi.

Kad je fil prohlađen, vreme je da se vratite testu koje je u međuvremenu naraslo. Podelite ga na tri dela. Svaki deo razvucite oklagijom u pravougaonik, premažite mašću ili puterom, pa bogato nafilujte pripremljenim filom od maka i zarolajte štrudle.

Ređajte ih u podmazanu tepsiju i svaku premažite umućenim jajetom.

Uključite rernu na 200 stepeni, pa pecite štrudle dok ne porumene.

Prijatno!

str

Video: Čoko kolač koji se topi u ustima: Savršenstvo zalogaja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Саша

    13. februar 2022. | 14:15

    Мммммм,стеашна ствар💜

    Podelite komentar

  • Goga

    13. februar 2022. | 16:04

    Moj kolač.....Kako su to spremale moja baka i moja tašta!

    Podelite komentar

  • Sanela

    11. jun 2024. | 15:15

    Nikako mi nije jasno kako od pola kile brasna razvucete testo na tri dela. Pravila sto puta i uvek dobijem samo dve strudle.

    Podelite komentar