Recept za pekarske pletenice: Vazdušasto testo kom niko ne može da odoli

   ≫ 
  • 0
Pletenice, pecivo Foto: Shutterstock

Mirisno i ukusno pecivo je mnogim ljudima omiljeni izbor za doručak. Međutim, mnogo je onih koji misle da ne znaju da zamese dobro testo, pa posežu za pecivom iz pekare.

Ali, pomoću ovog recepta napravićete savršene pekarske pletenice i uspeće vam baš svaki put. Ovo testo možete i da zamrznete, pa ćete uvek imati sveže pecivo kada vam dođu iznenadni gosti.

Sastojci:

  • 600 gr brašna
  • 250 ml mleka
  • 1 jaje
  • kašičica šećera
  • kašičica soli
  • 20 gr svežeg kvasca
  • 100 ml ulja
  • 50 ml jogurta
  • kim i susam za posipanje

za premazivanje:

  • 1 žumance
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika mleka

Priprema:

Mleko zagrejte tako da bude mlako, pa ga sipajte u posudu i dodajte šećer i kvasac. Ostavite kvasac 10 minuta da reaguje.

U drugu, dublju posudu sipajte brašno, so, ulje, jogurt i jaje, pa dodajte mleko sa kvascem i zamesite testo.

Ostavite ga sat vremena da naraste.

Testo premesite, pa ga isecite na 12 delova. Svaki deo podelite na tri dela, pa rukama valjate tako da dobijete tri "prutića" i počnite da pletete pletenicu.

Pleh u kom ćete peći obložite pek papirom, poređajte pletenice i ostavite ih da "odmore" 15 minuta.

Pomešajte žumance, ulje i mleko, pa premažite svaku pletenicu i pospite ih kimom i susamom.

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta.

Služite ih tople.

Prijatno!

Video: Ovaj pekar je toliko vešt da za minut iseče 500 kiflica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti