Dunavski talasi sa višnjama: Recept za sočni kolač koji uspešno odoleva trendovima
Ukoliko ste ljubitelj sočnih kolača, a volite kombinaciju višnje i čokolade, dunavski talasi su poslastica koju ćete često praviti.
Iako donekle podseća na čuvene ledene kocke, dunavski talasi su mnogo ukusniji i sočniji, pre svega zahvaljujući višnjama, a uz to nisu toliko slatki kao ledene kocke, jer se kora ne preliva šećernim sirupom.
Ujedno, možete ih praviti tokom cele godine, kako sa svežim višnjama, tako i sa onim koje su smrznute ili sa višnjama iz kompota.
Sastojci:
- šest jaja
- 300 g višanja
- 30 kašika brašna
- 40 kašika šećera
- 2 kašike kakao-praha
- 2 kesice praška za pecivo
- 800 ml mleka
- 200 ml ulja
- 300 g putera
- dve kesice pudinga od vanile
- 100 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Za prvo testo umutite tri jajeta i 15 kašika šećera, pa dodajte 15 kašika mleka, 100 mililitara ulja, 15 kašika brašna i kesicu praška za pecivo.
Za drugo testo ponovite postupak sa identičnim merama, samo dodajte i kakao-prah.
Tepsiju obložite pek-papirom, sipajte žutu smesu, izravnajte je kašikom, pa prošarajte braon smesom i pospite višnje. Pecite 30 minuta na 150 stepeni.
Dok se kora peče, pripremite fil. U šerpu sipajte pola litra mleka, dodajte 10 kašika šećera i kuvajte. Kad mleko provri, dodajte razmućen prašak za puding sa malo mleka, pa zakuvajte dok se puding ne zgusne. Posudu sa pudingom sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi.
Mikserom umutite 250 grama putera, dodajte ohlađeni puding i mutite mikserom dok se sastojci ne sjedine.
Za pripremu glazure u šerpicu stavite preostalih 50 grama putera, pa kad se rastopi dodajte čokoladu za kuvanje i sačekajte da se i čokolada rastopi. Kašikom nežno sjedinite puter i čokoladu, pa glazuru sipajte preko kolača i ostavite da se stegne.
Potom secite kolač na kocke i služite.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.