Recept za manastirsku posnu sarmu sa dimljenim šaranom: Jelo koje ćete obožavati
Vreme je vaskršnjeg posta, a skoro svaka domaćica za nedeljni ručak voli da spremi nešto posebno i drugačije.
Recept za posnu sarmu na malo drugačiji način, koju ćete "začiniti" dimljenim šaranom biće pravi ugođaj za nepca ukućana i zalogaj kome ćete se rado vraćati u svakom postu.
Sastojci:
- 1 kg dimljenog šarana
- 500 g crnog luka
- 250 ml ulja
- 150 g pirinča
- 4 kašičice mlevene crvene paprike
- so i biber
- 40 listova kiselog kupusa
Priprema:
Dimljenog šarana operite i kuvajte 20 minuta. Izvadite ga iz šerpe i ostavite da se hladi sa strane. Vodu u kojoj se riba kuvala sačuvajte i procedite. Luk iseckajte na sitne kockice i operite pirinač. Na malo ulja izdinstajte luk na laganoj vatri.
Za to vreme kuvanu ribu očistite od krupnih kostiju i sameljite na mašini za mlevenje mesa. Ribu možete i sitno da iseckate ako nemate mašinu za mlevenje mesa - efekat će biti isti.
U luk dodajte mlevenu papriku, so i biber, promešajte, pa dodajte pirinač. Kada pirinač bude kuvan dodajte i mlevenu ribu.
Pripremite listove kupusa. Odstranite zadebljali deo kupusa. Ukoliko je kupus suviše kiseo, potopite ga na kratko u vodu i isperite. Odvojite 10 listova kupusa, pa polovinu poređajte na dno šerpe u kojoj ćete kuvati sarmu.
Napravite 30 sarmica od ostatka listova kupusa, tako što ćete na svaki list staviti po kašiku fila i saviti sarme, a zatim ih poređati, u šerpu, kružno.
Kada završite sa ređanjem sarmi, pospite po vrhu još malo mlevene paprike. Poređajte preostalih pet listova kupusa po vrhu. Sve to prelijte vodom u kojoj se kuvala riba.
Rernu zagrejte na 250 stepeni i ubacite šerpu da sarma provri. Kada provri, smanjite temperaturu na 200 stepeni i kuvajte je u rerni dva sata. Poslužite toplo.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Trangefranger
Sta mlatite!?kakav saran!? Od ponedeljka- petak post na vodi,vikend na ulju a riba se jede na cveti i blagovesti-😉
Podelite komentar
🐴
Dobar Dan rođaci
Podelite komentar