Recept za domaće posne krofne: Vazdušaste i meke, zalogaj kojim ćete se zasladiti

 
  • 0
krofne Foto: Freepik/Racool_studio

U vreme posta najveći izazov za mnoge domaćice je napraviti za ukućane nešto čime će se svi zasladiti.

Jedna od poslastica kojoj je teško odoleti su svakako mekane, vazdušaste krofne, a po ovom receptu za posne krofne u njima ćete uživati kao i u onima koje se prave sa kremom.

Sastojci:

  • 450 g brašna
  • 50 ml ulja
  • 150 ml mlake vode
  • 100 ml kisele vode
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1 kašika kristal šećera
  • ulje za prženje,
  • prah šećer za posipanje

Priprema:

U mlaku vodu stavite kašiku šećera i kvasac, promešajte i ostavitie 10 minuta. Dodajte kiselu vodu, ulje i vanilin šećer.

Promešajte i postepeno dodajite brašno.Umesite  glatko testo, pokrijte  ga i ostavite sat vremena da naraste. Zatim ga kratko premesite, razvucite oklagijom na pola centimetra debljine i vadite krugove pomoću čaše.

Ređajte na sto posut brašnom, prekrijte ih čistom krpom i ostavite 20 minuta.U međuvremenu zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dovoljno je da bude najviše dva prsta ulja u šerpi.

Komade čašom izvađenog testa stavljajte u zagrejano ulje tako da gornja strana ide nadole. Pržite  30 sekundi ili dok ne dobiju zlatnožutu boju, pa okrenuti i pržite još oko 15 do 20 sekundi sa druge strane. Dok se prže, šerpu blago protresite, jer će vam tako krofne lepo narasti tokom prženja.

Krofne vadite na salvetu ili ubrus, pustite ih malo da se prohlade, a zatim pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

Video: Tajna se krije u jednom sastojku: Ovako se pravi najukusnija paradajz čorba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti