Recept zapečenu piletinu sa krompirom u bešamel sosu: Zalogaj koji se topi u ustima

   ≫ 
  • 0
ručak, recept, piletina, krompir, bešamel sos Foto: Shutterstock

Kombinacija mesa i krompira je jedna od omiljenih, ne samo na našim prostorima, već svuda u svetu. Kada nemate inspiraciju i vremena za spremanje ručka, piletina i krompir su uvek idealno rešenje.

Pileće meso nudi brojne mogućnosti za pripremu, a složićete se da je najukusnije u kombinaciji sa povrćem i bešamel sosom.

Sastojci:

  • 500 gr pilećeg filea
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 5 većih krompira
  • so, biber
  • začini po ukusu
  • ulje za podmazivanje

sastojci za bešamel sos:

  • 60 g putera
  • 60 g brašna
  • 700 ml mleka
  • so, biber
  • 200 gr kačkavalja za posipanje

Priprema:

Piletinu isecite na tanke šnicle, a onda ih usolite i ostavite u frižideru da odstoje 20 minuta. Za to vreme, oljuštite krompir i isecite ga na kolutove.

Posudu u kojoj ćete peći podmažite uljem, pa poređajte krompir. Crni i beli luk iseckajte sitno, pa ravnomerno rasporedite svuda po krompiru.

Piletinu izvadite iz frižidera, pa svaku šniclu isecite na dva ili tri dela. Preko krompira poređajte piletinu, dodajte malo vode i pecite oko 30 minuta.

U međuvremenu napravite bešamel sos.

Priprema bešamel sosa:

U manju šerpu stavite puter da se rastopi. U puter sipajte brašno i mešajte, kratko da se brašno malo uprži. Postepeno dodajte toplo mleko i mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Posolite i pobiberite po ukusu, pa kuvajte na tihoj vatri do željene gustine.

Piletinu i krompir izvadite iz rerne, pa ih prelijte sosom i pospite kačakvaljem koji ste prethodno izrendali na krupno redne i vratite u rernu na 10 minuta. 

Jelo služite toplo.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti