Originalni recept za pitu krompirušu: Ovako je prave tradicionalno u Bosni, gde je najpoznatija

   ≫ 
  • 4
Krompiruša, pita od krompira Foto: Shutterstock

Prava, tradicionalna, pita krompiruša, najpoznatija u Bosni pravi se od domaćih kora, ali pošto današnje domaćice nemaju mnogo vremena za "razvlačenje" kora, u obzir dolazi i recept sa onim korama koje možete da kupite u prodavnici.

Ovako napravljena pita neće se razlikovati od one za koju su naše bake pravile domaće kore. Prednost je što ćete je spremiti brže i jednostavnije. Ovo jelo je odličan izbor kao hranljiv obrok u vreme posta.

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 2 kg krompira
  • 4 glavice crnog luka
  • 1 šolja ulja soli po ukusu
  • 1 kašičica bibera

Za preliv:

  • šolja vode
  • so po potrebi

Priprema:

Krompire oljuštite, kratko obarite i iseckajte na sitne kockice. Pomešati ih sa seckanim crnim lukom i začinima, pa posolite. Odvojte po tri kore sa strane.

Svaku koru premažite uljem i poređajte jednu preko druge. Na treću, na duži kraj, rasporedite fil. Urolalajte i složite u podmazan pleh.

Postupak ponavljajte dok se ne potrošite sve kore i sav materijal. Mokrim rukama premažite pitu, a onda četkicom preko toga premažite uljem.

Krompirušu pecite u zagrejanoj rereni na 180 stepeni, 45 minuta ili dok lepo ne porumeni. Posoljenu vodu prokuvajte i sipajte preko gotove pite.

Poslužite vruću.

Prijatno!

Video: Ovaj pekar je toliko vešt da za minut iseče 500 kiflica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • w

    5. april 2022. | 07:39

    Naj bolja od razvučeni kora.🤷‍♀️

    Podelite komentar

  • Som

    5. april 2022. | 10:14

    Snajka da pravi.

    Podelite komentar