Recept za sarmice od zelja: Pravi prolećni delikates od koga voda polazi na usta

   ≫ 
  • 0
Sarmice u zelju, vinovom listu, zelenom kupusu Foto: Shutterstock

Iako je sarma zimsko jelo, teško i masno, ljudi na našem području ne odriču je se ni kada počnu lepši dani i topliji meseci. Istini za volju, ne odustaju od njene nešto laganije varijante. Sarmice od zelja su pravi prolećni delikates, pa iako je za njihovu pripremu potrebno nešto više vremena, sav trud se na kraju isplati.

Recept nije zahtevan i mogu ga savladati i početnici u kuhinji. Umesto zelja možete koristiti i listove mladog kupusa, blitve, pa i listove vinove loze, kad je u sezoni.

Sastojci:

  • 2 veće veze zelja (oko 20 listova)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica belog sirćeta
  • 2 litra vode

za fil:

  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 3 manja čena belog luka
  • 100 g pirinča
  • so
  • biber
  • začinska paprika
  • suvi vlašac
  • 500 ml vode
  • 100 ml ulja

Priprema:

Listove zelja temeljno operite, pa im tankim nožem pažljivo uklonite zadebljali središnji deo. U širu posudu sipajte vodu, so i sirće i pustite da provri.

Kroz vrelu vodu samo provucite jedan po jedan list zelja kako bi omekšao. Poparene listove stavljajte u dublju posudu sa hladnom vodom.

Na zagrejanom ulju propržiti sitno seckani beli luk dok ne postane staklast. Dodajte iznječeni crni luk i sve začine, pa mesto. Sve dobro sjedinite i izdinstajte sa malo vode.

Kada je meso dopola gotovo, dodajte oprani nekuvani pirinač i sve dobro sjedinite. Sklonite sa vatre i ohladite fil.

Posudu u kojoj će se sarmice kuvati podmažite uljem.

List zelja stavite na dasku, dodajte dve kašike fila, preklopite stranice lista, pa urolajte u sarmicu. Ređajte umotane sarmice dok imate materijala.

Nalijte vodom da sarmice ogreznu i stavite da se kuvaju na tihoj vatri oko 45 minuta.

Gotove sarmice izvadite i poslužite sa kiselim mlekom.

Prijatno!

Video: Uštipci od krompira: Teleport mašina do detinjstva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti