• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za pečenu pastrmku kao iz restorana: Jednostavan trik učiniće je posebno ukusnom

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U vreme posta riba je jedna od namirnica koja je neizostavna na trpezi

  • 1
Pečena pastrmka povrće, riba Foto: Shutterstock

U vreme posta riba je uvek rado viđen gost na našim trpezama, a po receptu koji vam predstavljamo biće posebno ukusna, sa hrskavom i slasnom koricom.

Pastrmka je veoma zdrava vrsta ribe, pa se preporučuje i kao obrok za najmlađe. Poželjno je da se na meniju nađe bar jednom sedmično.

Po crkvenim pravilima današnji praznik Blagovesti se posti tako što će se na trpezi naći riba, pa vam donosimom ideju kako da je spremite i da uživate u ukusnom, posnom zalogaju.

Ribu je bolje peći u rereni nego pržiti, jer ćete na taj način i kuću sačuvati od njenog mirisa koji ume da bude prilično jak i teže se uklanja iz prostorija.

Sastojci: 

  • 4 pastrmke
  •  2 kašike kukuruznog brašna
  • 1 kašika pšeničnog brašna
  • 1 kašičica crvene mlevene paprike
  • 1 kašičica suvog biljnog začina 
  • 2 limuna
  • 1 veza peršuna
  • 2 čena belog luka
  • so, biber
  • maslinovo ulje

Priprema: 

Očišćenu pastrmku posušite ubrusima i dobro usolite. U unutrašnjost svake ribe naprskajte malo soka od limuna, stavite malo sitno seckanog belog luka i pomalo seckanog peršuna. Na jednom tanjiru pomešajte kukuruzno, pšenično brašno, suvi začin i mlevenu papriku. Ova mešavina daće ribi hrskavu koricu, a trik sa lukom, limunom i peršun koji stavljate u ribu pre pečenja daće joj poseban ukus.

Pouljite maslinovim uljem pleh ili vatrostanu posudu u kojoj ćete peći ribu. Rernu uključite na 200 stepeni da se zagreje.

Svaki komad pastrmke bogato uvaljajte u mešavinu brašna, začina i slažite u pleh ili vatrostalnu posudu, pa po vrhu ribu poprskajte sa malo maslinovog ulja. Stavite u vruću rernu i pecite na 200 stepeni 45 minuta. Da bi korica bila jednako pečena i hrskava sa obe strane, na polovini pečenja pažljivo okrenite ribu. Kada se ispeče, servirajte je uz krompir salatu, dalmatinski garnirung ili dinstano povrće.

Poslužite je uz preliv od maslinovog ulja, belog luka, limuna i peršuna.

Prijatno!

Video: Zombi riba: Posle prženja počela da se koprca kao da je živa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Marinko

    8. april 2022. | 19:27

    Zasto se preliv za pastrmku naziva dalmatinski. Ako je tekstopiscu pastrmka iz mora onda uredu i ja cu gs tako nazivati. Poenta je samp da nebude nesto srpski odnosno na srpski nacin

    Podelite komentar