Recept za manastirski pirinač: Ukusan obrok koji možete spremiti u vreme posta, i na vodi, i na ulju
Ovo je poslednja semica posta pred veliki hrišćanski praznik Vaskrs, a u narodu se zove još "strasna ili stardalna sedmica ". Tokom ove nedelje uglavnom se posti samo na vodi, jer govori o Hristovom stradanju.
Ovu verziju mananstirskog pirinča za koju vam donosimo recept možete spremati i na vodi i na ulju. U vreme posta u mnogim pravoslavnim manastirima ovo jelo ćete naći na trpezi.
Sastojci:
- 1, 5 šolja pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 1 velika, crvena ili zelena paprika
- 10 komada crvenih maslina
- 1 komad šargarepe
- 1 kašika pradajz pirea
- 1 mala zelena tikvica
- 100 g pečuraka
- so
- 100 ml ulja
- 1 struk peršuna, iseckan
- 1 kašika suve nane
Priprema:
Isperite pirinač u sedam voda i procedite ga. Prelijte ga vrelom vodom u odnosu 1:2 i ostavite da vri, dok ne apsorbuje tečnost.
Odovojeno u većoj posudu zagrejte 100 mililitara ulja i na zagrejanom tiganju pržite iseckan luk, isečene na kocke šargarepu i papriku, ako i pečurke isečene na kriške.
Ukoliko hioćete da bude potpuno bez ulja , povrće dinstajte na vodi, uz stalno dodavanje tečnosti dok ne omekša.
Čim omekšaju, dodajte masline, tikvicu opranu i isečenu na sitno i začinite sa malo soli, a možete da dodate i biber po ukusu.
Dodajte paradajz pire, a nakon što povrće omekša, dodajte pirinač i promešajte, pa još malo ostavite na tihoj vatri.
Didajte po ukusu začine i čim je pirinač potpuno gotov, sklonite sa ringle. Promešajte sa malo iseckanog peršuna i ukrasite listovima.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.