Recept za manastirski pirinač: Ukusan obrok koji možete spremiti u vreme posta, i na vodi, i na ulju

 
  • 0
pirinač piletina salata Foto: PIxabay

Ovo je poslednja semica posta pred veliki  hrišćanski praznik Vaskrs, a u narodu se zove još "strasna ili stardalna sedmica ". Tokom ove nedelje uglavnom se posti samo na vodi, jer govori o Hristovom stradanju. 

Ovu verziju mananstirskog pirinča za koju vam donosimo recept možete spremati i na vodi i na ulju.  U vreme posta u mnogim pravoslavnim manastirima ovo jelo ćete naći na trpezi.

Sastojci: 

  • 1, 5 šolja pirinča
  •  1 glavica crnog luka
  • 1 velika, crvena ili zelena paprika
  • 10 komada crvenih maslina
  • 1 komad šargarepe
  • 1 kašika pradajz pirea
  • 1 mala zelena tikvica 
  • 100 g pečuraka
  • so
  • 100 ml ulja 
  • 1 struk peršuna, iseckan
  • 1 kašika suve nane

Priprema: 

Isperite pirinač u sedam voda i procedite ga. Prelijte ga vrelom vodom u odnosu 1:2 i ostavite da vri, dok ne apsorbuje tečnost.

Odovojeno u većoj posudu zagrejte 100 mililitara ulja i na zagrejanom tiganju pržite iseckan luk, isečene na kocke šargarepu i papriku, ako i pečurke isečene na kriške.

Ukoliko hioćete da bude potpuno bez ulja , povrće dinstajte na vodi, uz stalno dodavanje tečnosti dok ne omekša.

Čim omekšaju, dodajte masline, tikvicu opranu i  isečenu na sitno i začinite sa malo soli, a možete da dodate i biber po ukusu.

Dodajte paradajz pire, a nakon što povrće omekša, dodajte pirinač  i promešajte, pa još malo ostavite na tihoj vatri.

Didajte po ukusu začine i čim je pirinač potpuno gotov, sklonite sa ringle. Promešajte sa malo iseckanog peršuna i ukrasite listovima.

Prijatno! 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti