• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Esterhazi je kraljica praznične trpeze: Recept za kremastu tortu sa pečenim lešnicima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svečana torta neodoljivog ukusa

  • 0
Esterhazi torta Foto: Shutterstock

Među poslasticama koje domaćice pripremaju samo za praznike, pored čuvene doboš-torte nalazi se i Esterhazi, mađarska torta koja osvaja ukusom, ali je potrebno više vremena za njenu pripremu.

Baš kao i doboš-torta, i Esterhazi ima više tankih korica koje je neophodno zasebno peći, pa traži i strpljenje i umešnost. Ali, ukus Esterhazi torte je neprevaziđen, pa se vredi potruditi.

Recept koji vam donosimo može da pretrpi određene modifikacije: ako nemate lešnike, stavite orahe, a umesto glazure od belanca i šećera možete da prelijete tortu ganašem od bele čokolade.

Sastojci za kore:

  • 10 belanaca
  • 250 g šećera
  • 5 kašika brašna
  • 250 g pečenih lešnika

Sastojci za fil:

  • 10 žumanaca
  • 200 g šećera
  • supena kašika ekstrakta vanile
  • kesica vanilin šećera
  • 300 g putera
  • 150 g pečenih lešnika

Sastojci za glazuru:

  • 1 belance
  • 250 g šećera u prahu
  • kašika limunovog soka
  • 50 g čokolade
  • kašika ulja

i još 100 grama pečenih lešnika za ukrašavanje

Priprema:

Umutite dva belanceta u čvrst sneg, pa im dodajte 50 grama šećera i nastavite da mutite. Kad dobijete čvrst šam, umešajte 50 grama mlevenih pečenih lešnika i kašiku brašna.

Okrugli tanki pleh premažite uljem, pospite brašnom, pa špatulom rasporedite smesu za koru i pecite na 180 stepeni desetak minuta.

Na isti način pripremite još četiri kore.

Na pari skuvajte umućena žumanca sa šećerom, ekstraktom vanile i vanilin šećerom. Fil je skuvan kada ostaje trag varjače dok je povlačite po dnu posude. Skuvani fil ostavite da se ohladi, pa ga izmiksajte sa 300 grama putera koji je odstojao na sobnoj temperaturi i 150 grama mlevenih pečenih lešnika.

Podelite fil na pet delova. Svaku koricu namažite filom, a ostatkom fila namažite tortu sa strane. Stotinak grama pečenih lešnika, oraha ili badema grubo isecite, pa nanesite na tortu sa strane.

Umutite belance, dodajte mu šećer u prahu i limunov sok, pa dobijenu glazuru razvucite preko poslednje korice. U posudi sa malo ulja rastopite čokoladu za kuvanje, preručite je u dresir kesu, pa istisnite čokoladu u koncentričnim krugovima po površini. Vrhom čačkalice izvlačite linije - jednom od centra torte ka spoljašnjosti, drugi put ka centru.

Tortu pripremite barem jedan dan pre služenja i ostavite je da odstoji na hladnom mestu.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti