![Proja Proja](https://xdn.tf.rs/2022/04/20/proja-460x0.jpg)
Postoje neka tradicionalna jela poput kiselog kupusa ili sarme, ali i kajmaka koja su nezamisliva bez starinske proje. Po receptu naših baka, ona se pravi veoma lako i ne traži veliko kulinarsko umeće.
Proja od žutog kukuruznog brašna nekada je bila glavna hrana na trpezi naših predaka, a danas spada u hleb koji se ne jede tako često.
Pored toga što je ukusna ona ima i zdravstvene prednosti. Kukuruzno brašno je izuzetno zdravo, jer snižava holesterol i visok pritisak, dobro je za probavu, a zbog cinka jača i imuni sistem.
Sastojci:
- 500 g belog kukuruznog brašna
- 1 puna kašika svinjske masti
- 2 kašičice sode bikarbone
- so po ukusu
- 700 ml mlake vode
Priprema:
U posudu stavite brašno, mast sa sobne temperature, sodu bikarbonu, so i sve promešajte varjačom. Dodajte vodu i mutite da masa postane kašasta.
Pleh za pečenje podmažite i malo pobrašnite, pa izlijte masu.
Kašikom poravnjajte površinu i stavite proju da se peče u rerni predhodno zagrejanoj na 220 stepeni, 45 minuta.
U posnoj varijanti ovog jela umesto svinjske masti možete koristiti biljni margarin.
Poslužite toplu proju.
Prijatno!
Video: Kako da procenimo koji je hleb kvalitetan i kako nas marketinški obmanjuju
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.