Ćufte su brzo, kuvano jelo, koje voli većina ljudi. Mogu se jesti samostalno, sa testeninom, pire-krompirom ili pirinčem, čak se mogu stavljati i u sendviče.
Ovo je jelo koje se priprema u skoro svim krajevima sveta i svaki način je podjednako ukusan. Ipak, uz klasične srpske ćutfe, jedan od najprimamljivijih recepata su one na grčki način.
Donosimo vam recept za jelo koje će vas oduševiti.
Sastojci:
- 500 g govedine
- 2 kriške starog hleba
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1/2 kašičice kima
- 1/2 kašičice šećera
- 100 ml crvenog vina
- 700 g paradajz-pelata
- lovorov list
- peršun
- 100 ml goveđeg temeljca
- maslinovo ulje
- so
- biber
- sveži bosiljak za serviranje
- 250 g pirinča za prilog
Priprema:
Stari hleb stavite u veliku činiju i prelijte vinom, pa ostavite nekoliko minuta da se hleb natopi. Izvadite hleb i iscedite, a ostatak vina sačuvajte sa strane.
U drugu činiju stavite mleveno meso, dodajte seckani crni i izgnječeni beli luk, seckani peršun, so, biber i natopljeni hleb.
Smesu dobro umesite i ostavite da odstoji oko sat vremena.
Vlažnim rukama vadite mesto i pravite ćuftice ovalnog oblika, otprilike pet centimetra dužine, pa ih na maslinovom ulju propržite sa svih strana.
Pržene ćuftice ostavite sa strane, pa u tiganj sa ostatkom masnoće dodajte crveno vino, seckani pelat i goveđi temeljac, malo šećera, so, biber, kim i lovorov list.
Kuvajte sos oko 15 minuta, potom dodajte pržene ćufte i sve kuvajte još 15 minuta.
Pirinač skuvajte po uobičajenom postupku i poslužite ga sa ćuftama.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.