Tikvice su povrće koje ima široku primenu u većini kuhinja sveta, pa tako i u srpskim jelima. Priprema se na različite načine, mogu se jesti sirove, čak i u kolačima.
Jedan od načina da ih iskoristite jeste i čorba od tikvica. Jednostavna za pripremu, a odlična je kad su dani topliji jer je možete jesti i hladnu.
Na našim prostorima se za vreme ručka podrazumeva jelo "na kašiku", ali mnogi veruju da su čorbe veoma teške za pripreme.
Međutim, pomoću ovog recepta spremićete čorbu koja će zaseniti sve koje ste probali do sada.
Sastojci:
- 500 g tikvica
- 50 ml ulja
- 1 glavica crnog luka
- 150 g šargarepe
- 600 ml vode
- 350 ml mleka
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica mirođije
- so, biber
- krutoni za dekoraciju
- vlašac za dekoraciju
Priprema:
Tikvice, šargarepu, crni luk i krompir oljuštite, pa isecite na sitne kockice. U veću šerpu sipajte ulje i stavite luk da se dinsta, a zatim dodajte ostalo povrće, kao i so i biber.
Kada povrće omekša sipajte vodu i promešajte sve zajedno, pa kuvajte na jačoj vatri dok ne provri, a zatim smanjite temperaturu i ostavite da se krčka 20 minuta.
Blenderom umutite sve sastojke, postepeno sipajte mleko i dodajte mirođiju, beli luk i začine po želji.
Jelo dekorišite dvopekom ili starim zapečenim hlebom i vlašcem.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.