
Recept za savršenu maslenicu: Stara, bosanska pita na malo drugačiji način
Tradicionalna bosanska pita maslenica poznata je na prostorima Balkana, a recept koji donosimo malo je drugačiji od onog kako su ga pravili decenijama.
Maslenica se nekada premazivala samo mašću ili uljem, a ovako modifikovana, premazana maslacem, mnogo je ukusnija, pa je rado probaju i oni koji nisu ljubitelji ove pite.
Sastojci:
- 650 g brašna
- 1 kasičica soli
- 550ml vode
Preliv:
- 100 ml ulja
- 125 g maslaca
Priprema:
Zamesite glatko testo od brašna, soli i vode. Testo ostavite da "odmori" 20-30 minuta, pokriveno plastičnom folijom.
Potom podelite testo na dva dela, pa svaki deo malo premesite i oblikujte jufku. Jufke ostavite pokrivene da odstoje desetak minuta, pa ih razvucite u krug.
Tanjir na koji ćete staviti jufku podmažite uljem, stavite razvučenu jufku, odozgo premažite uljem i ostavite prekrivenu pola sata da odstoji. Zatim jufke prebacite na pamučni stolnjak i u krug razvlačite koru.
Rastopite maslac. Ostavite dve kašike rastopljenog maslaca i dve kašike ulja sa strane. Razvučenu jufku premažite preostalim maslacem i uljem, pa je preklopite na pola, pa opet na pola i još jednom tako. Podmažite uljem okruglu tepsiju u kojoj ćete peći pitu. Savijenu jufku prebacite u tepsiju i ušuškajte krajeve.
Odozgo je prelijte maslacem i uljem koje ste odvojili.
Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa pecite pitu pola sata.
Poslužite je toplu.
Prijatno!
Video: Pekari ili roboti?: Ovu neverovatnu veštinu još niste videli
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Najtačniji horoskop za april Aleksandre Bjeljac
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Jedna bakica
Volela bih da vidim stručnjaka, koji će od 650 gr brašna i 550 ml. vode napraviti glatko testo za pitu.
Podelite komentar