Kačamak je jedno od onih jela iz bakine kuhinje koje je obeležilo odrastanje mnogih generacija. Može da se pravi od belog ili žutog kukuruznog brašna, a još je bolji i zdraviji ako mu se, kada im je vreme, dodaju i sveže koprive.
Postoje razni recepti za ovo jelo, a mi vam donosimo jedan od onih tradicionalnih. Kačamak je izuzetno zdrav obrok, naročito za mališane, jer blagotvorno utiče na čvrstinu kostiju kod najmlađih.
Sastojci:
- 2 velike šolje kukuruznog brašna
- 8 šolja vode
- 2 kašike masti
- so
Priprema:
U šerpu sipajte vodu. Posolite je i stavite na vatru da proključa.U ključalu vodu postepeno sipajte kukuruzno brašno, najbolje ono samleveno na vodenici potočari, stalno mešajući varjačom.
Smanjite temperaturu i uz neprestano mešanje kuvajte dvadesetak minuta.Kad se smesa zgusne i vidi se dno šerpe kačamak je gotov.
Zagrejte mast tako da se otopi i "zacvrči", pa prelijte kačamak. Izmešajte i služite kao doručak. Ukoliko imate koprive malo ih blanširajte, sitno iscekajte, pa dodajte kačamaku. Tako će biti još zdraviji i hranljiviji.
Ono bez čega se skoro ne može zamisliti ovo starinsko jelo su kajmak, odnosno sir koji savršeno "idu" uz topao kačamak.
Prijatno!
Video: Potreban je samo minut za preukusan početak dana
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.