Mađarske mekike, ukusne i pune sira: Recept za pecivo od kojeg ide voda na usta

  • 0
Tradicionalna mađarska kuhinja hrana langoš Foto: Shutterstock

Obroci od testa nisu karakteristični samo za Srbiju. Pored Italijana, čija se kuhinja mahom bazira na testu, i Mađari dobar deo svoje gastronomske ponude baziraju na mekikama, uštipcima i pogačama.

Na vrhu liste omiljenih peciva u Mađarskoj nalazi se langoš, kod nas poznato još i kao “poderane gaće”, koje se priprema od brašna, mleka, kvasca, jaja, jogurta i začina, a služi se uz namaz od pavlake, sira i belog luka.

Naravno, nećete pogrešiti ni ako langoš obogatite izrendanim kačkavaljem i/ili nekim drugim nadevom.

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 450 g brašna
  • 150 ml mleka
  • 100 ml jogurta
  •  kašika suvog kvasca
  • 50 ml ulja
  • pola kašičice šećera
  • kašičica soli
  • 150 ml pavlake
  • 150 g sira
  • 3 čena belog luka

Priprema:

Zagrejte mleko, dodajte mu kvasac, šećer i malo brašna, pa ostavite desetak minuta da odstoji. Potom dodajte jogurt, ulje, ostatak brašna, so i jaja, pa sve dobro umesite. Posudu u kojoj ste mesili testo prekrijte krpom i ostavite testo da narasta 40 minuta.

Posle 40 minuta izvadite testo na pobrašnjenu radnu površinu, pa ga premesite i formirajte valjak debljine jednog centimetra. Isecite testo na jednake komade, pa ih razvucite rukama.

U tiganj sipajte ulje, pa kad se zagreje, spuštajte langoše i pržite ih dok ne porumene.

U zasebnoj posudi pomešajte pavlaku, iseckan beli luk i izgnječen sir, pa ovaj nadev stavite na svaki langoš i jedite dok je pecivo vruće.

Prijatno!

Video: Recept za najukusniji doručak: Pogačice sa mesom zbog kojih ćete zaboraviti na pekaru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti