Recept za domaće lepinje: Ostaju vazdušaste i mekane i sutradan

 
  • 0

Kad mlađim domaćicama neko pomene domaći hleb i lepinje, one uglavnom imaju utisak da ih kod pravljenja ovih testa čeka dug i komlikovan posao. Međutim, postoje veoma jednostavni recepti sa kojim nema greške i koje će s lakoćom napraviti i početnici u kuhinji.

Donosimo vam takav jedan recept. Većina nas će priznati da nema slađeg zalogaja od vruće lepinje sa kajmakom, tako da ćete imati priliku da uz malo uloženog truda uživate u dobrom obroku. 

Sastojci:

  • 200 ml mlake vode
  • 100 ml toplog mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 10 g pivskog kvasca
  • 450 g brašna
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica sloli

Priprema:

Pomešajte vodu i mleko u dubljoj posudi, pa dodajte tri kašike ulja. Dodajte  kvasac i šećer, pa mešajte dok se kvasac ne rastopi. Potom sipajte brašno i kašičicu soli. Mešajte da dobijete glatko testo, a ukoliko je potrebno dodajte još brašna. Mesite dok ne dobijete homogenu smesu.

Testo pokrijte i ostavite da odstoji dva sata. Posle tog  vremena ponovo premesite i podelite na pet jednakih delova. Oblikujte lepinjice, koje ćete razvući rukama i poređati ih na pleh prekriven papirom za pečenje.

Ostavite još 25 minuta da lepinje nadođu. Pre pečenja premažite ih maslinovim uljem. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 250 stepeni 10 minuta. Dok su još vruće premažite ih puterom, da im sačuva mekoću i svežinu. Ove lepinje ostaju sveže su po dva, tri dana.

Poslužite ih vruće uz kajmak.

Prijatno!

Video: Ovaj pekar je toliko vešt da za minut iseče 500 kiflica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti