Recept za domaći mlečni hleb: Jedan sastojak daje mu neodoljiv ukus

  • 0
Hleb, vekna, kifla, baget Foto: Shutterstock

Iako je zahvaljujući brojnim pekarama danas jednostavno nabaviti hleb po svom ukusu, ipak nema ništa lepše od onog koji napravimo sami.

Od većine hlebova očekujemo da spolja budu hrskavi, a iznutra mekani, a ovaj mlečni hleb je baš takav, i uz to ima neodoljiv miris i ukus zahvaljujući puteru koji se dodaje u testo.

Sastojci:

  • 500 g oštrog brašna
  • 10 g suvog kvasca
  • kafena kašičica soli
  • dve kafene kašičice šećera
  • 350 ml mleka
  • 75 g putera
  • 2 supene kašike ulja

Priprema:

U veću posudu za mešenje sipajte brašno, suvi kvasac, šećer i so, pa dodajte mleko koje ste prethodno zagrejali, kao i 50 grama maslaca koji je odstojao na sobnoj temperaturi.

Sve najpre sjedinite varjačom, a onda uključite mikser sa dodacima za mešenje testa i izradite testo dok ne postane glatko. Pred kraj mešenja dodajte ulje i nastavite da mutite dok se testo ne odvoji od ivica posude.

Preko posude sa testom stavite streč-foliju ili pamučnu krpu, pa ostavite da testo narasta pola sata.

Posle pola sata prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu, razvucite ga oklagijom, pa ga rastanjite i zarolajte u veknu. Zasecite ga nožem na nekoliko mesta, pa ga spustite u tepsiju koju ste prethodno podmazali uljem ili obložili papirom za pečenje. Ostavite da hleb tako odstoji još petnaestak minuta, kako bi još malo narastao. Potom premažite veknu ostatkom maslaca.

Tepsiju sa hlebom stavite u rernu koju ste zagrejali na 220 stepeni i pecite ga tako desetak minuta, a onda smanjite temperaturu rerne na 170 stepeni i pecite još dvadesetak minuta, dok se ne uhvati rumena korica.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti