• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najbrži recept za urmašice: Mirisne i hrskave, tope se u ustima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Starinski kolač koji se vraća u modu

  • 0
Urmašica, hurmašice Foto: Shutterstock

Kolači zaliveni šećernim sirupom poslednjih godina postali su raritet čak i u poslastičarnicama.

Nekada popularne urmašice, balkave i tulumbe smenili su moderni kolači i torte, pa mlade domaćice sve češće posežu za kuvarima svojih baka kako bi pronašle starinske recepte za zaboravljene, a ukusne poslastice.

Ukoliko ste ljubitelj jednostavnih kolača u šećernom sirupu, isprobajte recept za urmašice. S obzirom na to da se lako prave, deo zadatka oko pripreme urmašica možete da poverite i deci.

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 200 ml jogurta
  • 250 g putera (ili margarina)
  • 450 g oštrog brašna
  • kesica praška za pecivo
  • 600 g šećera
  • pola litra vode
  • 1 limun

Priprema:

Pomešajte jaje i jogurt sa puterom koji je stajao na sobnoj temperaturi, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i sve dobro izradite varjačom. Trebalo bi da dobijete kompaktno testo koje se odvaja od posude.

U šerpu sipajte šećer i vodu, pa kuvajte na ringli dok ne počne da peni. Potom dodajte sok od limuna, još nekoliko puta promešajte i sklonite šerpu sa ringle da se sirup ohladi.

Od umešenog testa otkidajte delove veličine oraha, pa formirajte loptice, pritisnite ih s jedne strane na rende kako bi dobile šare i ređajte u nepodmazan pleh.

Pecite urmašice u rerni na 200 stepeni dok ne dobiju lepu zlatnu boju i tako vrele prelijte ih ohlađenim sirupom. Ostavite urmašice da odstoje nekoliko sati u sirupu, po želji ukrasite jezgrima oraha i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti