Pekmez od kajsija po receptu naših baka: Ovako spremljen može da stoji godinu dana

  • 0
džem od kajsija kajsije foto: pixabay.com

U sezoni kajsija mnoge domaćice ne propuštaju da spreme pekmez, džem ili marmeladu od kajsija. Recepata za pripremu poslastica od ovog voća je puno, a mi vam donosimo starinski recept za pekmez koji može da stoji godinu dana, a da se ne pokvari.

Sastojci:

  • 3 kg kajsija
  • 600 g šećera

Priprema:

Operite kajsije, pa ih prepolovite i povadite koštice. U veću šerpu sipajte kajsije tako da njima prekrijete dno, pa ih pospite šećerom. Na isti način utrošite ostatak kajsija i šećera. Sve dobro promešajte varjačom i ostavite da odstoji na hladnom mestu nekoliko sati (najbolje preko noći).

Potom ponovo dobro promešajte kajsije i šećer, pa stavite šerpu na jaču vatru da sadržaj provri. Smanjite temperaturu ringle i kuvajte povremeno mešajući. Pekmez je gotov kad varjačom povučete po dnu šerpe i ostane trag.

Pre nego što će pekmez biti skuvan, u hladnu rernu stavite tepsiju na koju ste poređali dobro oprane hladne tegle. Uključite rernu na 100 stepeni da bi se tegle zagrejale, pa kad pekmez bude skuvan sipajte ga u tegle, dobro ih zatvorite i vratite u rernu još sat vremena.

Prijatno! 

Video: Veljko bodrio sina Željka koji se uplašio susreta sa psom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti