Recept za tri leće: Sočna poslastica koju svi obožavaju

 ≫ 
  • 0

Svake godine kada stigne leto i topli dani, skoro svi žudimo za poslasticom koja je ukusna i osvežavajuća u isto vreme.

Naizgled sasvim jednostavan, a tako poseban - neodoljivo mekan i rupičast, sočan, mlečnog ukusa sa karamelom odozgo, tri leće je baš sve što vam je potrebno.

Tri leće se u većini slučajeva pravi sa kondenzovanim mlekom, koje je poprilično teško naći. Ovaj recept se od drugih razlikuje baš zbog toga, jer za njega nije potrebna ta vrsta mleka.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 300 g šećera
  • 200 g brašna
  • 200 g griza
  • prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • vanilin šećer

sastojci za preliv:

  • 1 l slatke pavlake
  • 500 ml mleka
  • 150 g mleka u prahu

sastojci za karamel preliv:

  • 100 g šećera
  • 100 ml slatke pavlake
  • 80 g putera
  • prstohvat soli

Priprema:

Razdvojte belanca od žumanca, pa belanca umitite čvrsto u sneg sa malo soli. Dodajte vanilin i običan šećer uz konstantno mešanje.

Kada dobijete smesu čvrstu poput šlaga, dodajte jedno po jedno žumance, prašak za pecivo, brašno i griz, pa sve zajedno umutite.

Pleh obložite pek-papirom i smesu izručite u njega.

Pecite na 220 stepeni oko 30 minuta.

Kada je gotovo, testo izvrnite na čistu suvu krpu, pa ga izbockajte čačkalicom.

U veliku šerpu sipajte 300 mililitara mleka i njemu dodajte mleko u prahu i slatku pavlaku, pa sve dobro umitite.

Sipajte dobijenu tečnost u pleh i pažljivo vratite kolač preko. Čačkalicom ponovo izbockajte kolač, a onda 200 mililitara mleka prelijte preko kolača.

Kada površina kolača upije mleko, premažite ga karamel prelivom.

Zagrejte dublju šerpu na srednjoj temperaturi i dodajte šećer, pa mešajte dok se šećer ne rastopi. U drugoj šerpici zagrejte slatku pavlaku do ključanja, pa je sklonite sa strane.

Kada se šećer otopi, sklonite šerpu sa vatre i ulijte zagrejanu slatku pavlaku u tankom mlazu, sve vreme muteći žicom. Onda dodajte puter i prstohvat soli, sve dobro izmešajte, pa prelijte preko kolača.

Tri leće ostavite nekoliko sati u frižideru.

Isecite ga na velike kocke i uživajte.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti