Recept za tri leće: Sočna poslastica koju svi obožavaju

 ≫ 
  • 0

Svake godine kada stigne leto i topli dani, skoro svi žudimo za poslasticom koja je ukusna i osvežavajuća u isto vreme.

Naizgled sasvim jednostavan, a tako poseban - neodoljivo mekan i rupičast, sočan, mlečnog ukusa sa karamelom odozgo, tri leće je baš sve što vam je potrebno.

Tri leće se u većini slučajeva pravi sa kondenzovanim mlekom, koje je poprilično teško naći. Ovaj recept se od drugih razlikuje baš zbog toga, jer za njega nije potrebna ta vrsta mleka.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 300 g šećera
  • 200 g brašna
  • 200 g griza
  • prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • vanilin šećer

sastojci za preliv:

  • 1 l slatke pavlake
  • 500 ml mleka
  • 150 g mleka u prahu

sastojci za karamel preliv:

  • 100 g šećera
  • 100 ml slatke pavlake
  • 80 g putera
  • prstohvat soli

Priprema:

Razdvojte belanca od žumanca, pa belanca umitite čvrsto u sneg sa malo soli. Dodajte vanilin i običan šećer uz konstantno mešanje.

Kada dobijete smesu čvrstu poput šlaga, dodajte jedno po jedno žumance, prašak za pecivo, brašno i griz, pa sve zajedno umutite.

Pleh obložite pek-papirom i smesu izručite u njega.

Pecite na 220 stepeni oko 30 minuta.

Kada je gotovo, testo izvrnite na čistu suvu krpu, pa ga izbockajte čačkalicom.

U veliku šerpu sipajte 300 mililitara mleka i njemu dodajte mleko u prahu i slatku pavlaku, pa sve dobro umitite.

Sipajte dobijenu tečnost u pleh i pažljivo vratite kolač preko. Čačkalicom ponovo izbockajte kolač, a onda 200 mililitara mleka prelijte preko kolača.

Kada površina kolača upije mleko, premažite ga karamel prelivom.

Zagrejte dublju šerpu na srednjoj temperaturi i dodajte šećer, pa mešajte dok se šećer ne rastopi. U drugoj šerpici zagrejte slatku pavlaku do ključanja, pa je sklonite sa strane.

Kada se šećer otopi, sklonite šerpu sa vatre i ulijte zagrejanu slatku pavlaku u tankom mlazu, sve vreme muteći žicom. Onda dodajte puter i prstohvat soli, sve dobro izmešajte, pa prelijte preko kolača.

Tri leće ostavite nekoliko sati u frižideru.

Isecite ga na velike kocke i uživajte.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti