Ideja za ručak: Pileći ajmokac po bakinom receptu, zaboravljeno jelo iz detinjstva
Ajmokac je brzo i jednostavno starinsko jelo, koje će vas vratiti u detinjstvo i bakinu kuhinju. Postoje različite varijante recepta kako se pravi ajmokac, koji je u suštini naziv za sos sa belim lukom.
Razlike u pripremi nisu velike i uglavnom se odnose na koje delove pilećeg mesa se koriste, do toga kojim se začinom posipa ovo jelo. Mi vam predstavljamo najstariju varijantu, po receptu naših baka, sa pilećim grudima i mirođijom.
Sastojci:
- 1 pileće grudi
- veza zeleni za supu
- 5-6 čenova belog luka
- 3 kašike brašna
- komadić putera ili malo ulja
- sveža ili sušena mirođija (po ukusu)
- so i biber (po ukusu)
- začin od sušenog povrća (po ukusu)
- 4 krompira za prilog
Priprema:
Od pilećih grudi i zeleni skuvajte supu i začinite je prema ukusu.
Kada se meso skuva, odvojite ga od kostiju, skinite kožicu i potom iscepkajte meso na listiće, pa ga stavite sa strane.
U šerpi na malo putera ili ulja kratko propržite sitno iseckan beli luk, dodajte brašno i nalivajte sa nekoliko kutlača supe. Veoma je važno da se sos neprestano meša, najbolje u pokretu osmice, dok se ne dobije željena gustina.
Kada je sos zgusne, ubacite iscepkano meso i ostavite da se krčka još par minuta, uz neprestano mešanje.
Dodajte mirođiju i sušeni začin, posolite i pobiberite po ukusu. Ukoliko vam se čini da je sos previše gust, razredite ga dodavanjem supe.
Poslužite ga sa kuvanim krompirom i zeleni iz supe.
U Vojvodini vole da zakisele pileći ajmokac limunovim sokom ili sirćetom, dok na jugu Srbije domaćice najčešće razrede sos dodavanjem mleka i poslužuju uz testeninu ili pirinač.
Prijatno!
Video: Uštipci od krompira: Teleport mašina do detinjstva
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.