
Stara hercegovačka cicvara: Spremite za doručak ovaj zaboravljeni specijalitet
Cicvara, danas skoro potpuno zaboravljeni srecijalitet, nekada je bila nezaobilazni deo srpske, crnogorske, krajiške i istočnohercegovačke kuhinje. Sprema se od žutog ili belog kukuruznog brašna sa dodatkom kajmaka ili sira, u zavisnosti od toga u kom se kraju sprema specijalitet.
Servira se u tanjiru, jede kašikom, a po želji može da se prelije i medom. U Hercegovini je najukusnija ako se pravi sa dodatkom škripavca, sira koji je mlečan i sladak, sa blagom biljnom aromom, specifičan za to podneblje gde krave, na obroncima planina tokom cele godine slobodno pasu svežu travu, vres i kadulju.
Sastojci:
- 2 dl vode
- 2 dl mleka
- 300-400 g sira škripaca ili kajmaka
- 8 kašika belog kukuruznog brašna
- 1 kašika masti nerastopljene (ako se koristi kajmak ne treba)
- 1 kašičica soli
- kašika meda
Priprema:
Mleko, vodu i mast stavite da prokuva, dodajte sir, posolite i izmešajte.
Kad ponovo prokuva, smanjite temperaturu, sipajte kukuruzno brašno i neprekidno mešajte da polako krčka 10-ak minuta. Kad se po dnu posude "uhvati" smesa, kao da se malo lepi i dobija teksturu "žvake", gotova je.
Najlepša je vruća. Može da se posluži uz kiselu pavlaku, jogurt ili kiselo mleko, a može i da se napravi salata po želji.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: ONA SLAVI Dan za ljubav, emocije i žene koje nas inspirišu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.