Stara hercegovačka cicvara: Spremite za doručak ovaj zaboravljeni specijalitet

 ≫ 
  • 0

Cicvara, danas skoro potpuno zaboravljeni srecijalitet, nekada je bila nezaobilazni deo srpske, crnogorske, krajiške i istočnohercegovačke kuhinje. Sprema se od žutog ili belog kukuruznog brašna sa dodatkom kajmaka ili sira, u zavisnosti od toga u kom se kraju sprema specijalitet.

Servira se u tanjiru, jede kašikom, a po želji može da se prelije i medom. U Hercegovini je najukusnija ako se pravi sa dodatkom škripavca, sira koji je mlečan i sladak, sa blagom biljnom aromom, specifičan za to podneblje gde krave, na obroncima planina tokom cele godine slobodno pasu svežu travu, vres i kadulju.

Sastojci:

  • 2 dl vode
  • 2 dl mleka
  • 300-400 g sira škripaca ili kajmaka
  • 8 kašika belog kukuruznog brašna
  • 1 kašika masti nerastopljene (ako se koristi kajmak ne treba)
  • 1 kašičica soli
  • kašika meda

Priprema:

Mleko, vodu i mast stavite da prokuva, dodajte sir, posolite i izmešajte.

Kad ponovo prokuva, smanjite temperaturu, sipajte kukuruzno brašno i neprekidno mešajte da polako krčka 10-ak minuta. Kad se po dnu posude "uhvati" smesa, kao da se malo lepi i dobija teksturu "žvake", gotova je.

Najlepša je vruća. Može da se posluži uz kiselu pavlaku, jogurt ili kiselo mleko, a može i da se napravi salata po želji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti